Priroda je za sve nas nesto izuztno i sto je neophodno za nas zivot. Priroda je deo naseg zivota i kao mi nje. Podelimo osecaje i shvatanje, znanje koje smo prikupili u nasoj prirodi, i upoznajmo se sa Autorom svega toga , koji je s'ljubavlju dao. |
|
| Pasulj | |
| | Аутор | Порука |
---|
Admin Admin
Број порука : 442 Age : 66 Локација : France Registration date : 16.08.2008
| Наслов: Pasulj 4/2/2009, 15:56 | |
| PASULJ Protiv šećerne bolesti, svraba, glavobolje, upale bubrega i mehura, gnojnih čireva, bolesti uha, ujeda psa, krvarenja iz nosa, slabosti mokraćnih organa.
Pasulj (Phaseolus vulgaris) je poreklom iz tropske Amerike, jednogodišnja biljka iz porodice mahunarki, spada u red povrtnog bilja visoke biološke vrednosti. Kultivisanjem je odnegovano 70 vrsti pasulja.
Pasulj ima izuzetnu kaloričnu vrednost (100 grama pasulja ima 143 kilokalorija) ali i sve druge neophodne biološke materije: belančevine (26%), ugljene hidrate (52%), masti (2,1%), zatim sve bitne aminokiseline, lecitin, kalijum, kalcijum, fosfor, gvožđe. Nije, međutim, bogat vitaminima pa ga valja koristiti s namernicama koje su njima snabdevenije.
Ljuska pasulja je bogata pektinom i drugim teško probavljivim sadržajima te se ne preporučuje osobama sa želudačnim, crevnim i drugim smetnjama. Ni za zdrave pasulj nije lako svarljiva hrana pa ga valja pasirati, jesti u obliku kaše, pirea, supe iz mirođije, koje smanjuju stvaranje kiselina, nadimanje i druge probavne smetnje.
Pasulj, a naročito njegove mahune imaju i lekovita svojstva. Mahune bez semena su oprobano sredstvo za smanjivanje šećera u krvi, a dobre su i protiv upale bubrega i mokraćnog mehura. Stablo, list i cvet su pouzdan diuretik.
Последњи изменио Admin дана 4/2/2009, 16:36. измењено укупно 1 пута | |
| | | Admin Admin
Број порука : 442 Age : 66 Локација : France Registration date : 16.08.2008
| Наслов: Re: Pasulj 4/2/2009, 16:20 | |
| PASULJ SA DIVLJEG ZAPADA • 4 juneća kotleta od po 170 gr • 300 gr pasulja • 120 gr dimljene slanine • 150 gr kuvanog kukuruza • 1 kašika paradajz pirea • 1 glavica luka • 5 – 6 feferonki • nana • 3 čena belog luka • majčina dušica • 50 ml belog vina • ulje • so i biber
Priprema: Pasulj stavimo u šerpu sa vodom. Dodamo nekoliko grančica majčine dušice i nane. Ostavimo da odstoji jednu noć. Na tihoj vatri kuvamo pasulj. Kotlete posolimo, pobiberimo sa obe strane i pržimo na ulju u zagrejanom tiganju. Kotlete vadimo na činiju i u istom tiganju pržimo seckani luk, beli luk, feferonke, vino i na kocke iseckanu dimljenu slaninu. Promešamo, posolimo i pobiberimo. Dodamo kuvani kukuruz, kašiku paradajza i preostalu majčinu dušicu. Dodamo iseckanu preostalu nanu i skuvani pasulj. Posolimo. Sadržaj tiganja prespemo u keramički sud. Na pasulj stavimo ispržene kotlete. Poklopimo aluminijumskom folijom i pečemo 1 sat na 225 stepeni. Kada je jelo gotovo stavljamo na činiju za serviranje, koju ćemo ukrasiti po želji. | |
| | | Admin Admin
Број порука : 442 Age : 66 Локација : France Registration date : 16.08.2008
| Наслов: Re: Pasulj 4/2/2009, 16:27 | |
| ZUTI CORBAST PASULJ SA KOBASICOM Oprati pasulj,prokuvati u dve vode koje bacimo,staviti ga u treću vodu i kuvati.U pasulj dodati da se kuva pripremljeno povrće,glavicu crnog luka sitno isečenog,2 šangarepe i korena peršuna na kolutove isečeno,2-3 čena belog luka.
Poklopiti i ostaviti da polako vri.Kada je pasulj upola kuvan,dodati domaće dimljene kobasice,isečene na manje komade,i malo suve mesnate slanine.Kada je pasulj kuvan dodati blagu zapršku,koju pripremimo ovako.
ZAPRŠKA:U manju posudu sipamo malo ulja zagrejemo,vrlo malo stavimo brašna i crvene slatke paprike, promešamo da se sjedini i dodamo u pasulj,promešamo,dodamo malo kuvanog paradajza i ostavimo da polako vri dok se ne izbistri,ne pojavi staklasta masa.Na kraju kuvanja posoliti po ukusu. | |
| | | Admin Admin
Број порука : 442 Age : 66 Локација : France Registration date : 16.08.2008
| Наслов: Re: Pasulj 4/2/2009, 16:33 | |
| KAUBOJSKI PASULJ
Sastojci: • 500 gr žutog pasulja • 100 gr suve slanine • veća glavica crnog luka • ljuta papričica • 50 gr celera, šargarepa • 3 čena belog luka • ulje • pola kašičice slatke crvene paprike • začin • so i biber
Priprema: Pasulj kratko prokuvajte, procedite i nalijte vrelom vodom, pa stavite da se kuva na tihoj vatri dok ne omekša. Dodajte sitno sečenu šargarepu, celer, luk, slaninu i ljutu papričicu. Začinite, posolite i pobiberite. Na vrelom ulju kratko propržite crvenu papriku, sipajte u pasulj i pustite da se krčka. | |
| | | Admin Admin
Број порука : 442 Age : 66 Локација : France Registration date : 16.08.2008
| | | | Admin Admin
Број порука : 442 Age : 66 Локација : France Registration date : 16.08.2008
| Наслов: Re: Pasulj 4/2/2009, 16:39 | |
| PREBRANAC
Oprati pasulj,beli krupni,tetovac,prokuvati dva puta i baciti tu vodu,da se ne nadima stomak.Staviti u treću vodu da se kuva.Dodati dve srednje veličine glavice crnog luka sitno isečenog na listiće,1-2 šargarepe isečene na kolutove, 1-2 korena peršuna takođe isečeno na kolutove.Ovo je neka mera za količinu pasulja od 3dl.Poklopiti i kuvati da polako vri.Kada je pasulj kuvan ocediti vodu,koju možemo iskoristiti za supu.
U posebnu posudu sipaćemo malo maslinovog ulja,dodati 1-2 češnja sitno sečenog belog luka,ne mora,zagrejati,dodati kašiku brašna,crvene paprike, promešati,dodati kuvan pasulj,mešanjem sjediniti i sipati supu u kojoj se kuvao pasulj,naliti da bude gusto,posoliti i ostaviti da polako vri,da se gore pojavi staklasta masa.Ovo jelo služiti uz faširanu šniclu,pečenu kobasicu,već po želji. | |
| | | Barbara
Број порука : 11 Локација : Pariz Registration date : 14.02.2009
| Наслов: Re: Pasulj 26/2/2009, 02:36 | |
| Super porcije pasulja, i ako je kasno sad bi ga slatko jela. Samo sto nam je to jaka hrana za ono sto mi danas radimo, ali je opet neophodno jesti pasulja... I belog luka, nezaboravite... Ne LUKA, nego belog luka... | |
| | | Sponsored content
| Наслов: Re: Pasulj | |
| |
| | | | Pasulj | |
|
| Permissions in this forum: | Не можете одговорити на теме у овом форуму
| |
| |
| |
|