Dafner Dafner
Број порука : 245 Локација : France Registration date : 16.08.2008
| Наслов: SARGAREPA 12/9/2008, 21:52 | |
| - Цитат :
- SARGAREPA
Za rast, razvoj i jacanje, protiv anemije, cuva i poboljsava vid, poboljsava rad zeluca i creva, otklanja gorusicu, otekline od vodene bolesti, odstranjuje crevne parazite, olaksava izlucivanje mokrace, sprecava opadanje kose, otklanja umor od umnog rada, jaca koncentraciju, pomaze u lecenju secerne bolesti, gihta, reume, karcinoma u razvoju, upale krajnika, cisti krv, pomaze kod bolesti disajnih puteva, odstranjuje otrovne materije iz organizma, leci rane i opekotineSargarepa (Daucus carota) je dvogodisnja zeljasta biljka, potice najverovatnije iz Evrope, izuzetno je vazna povrtarska biljka za ljudsku ishranu. Sargarepa je u stvari prava mala prirucna apoteka: zna se za vise od tridesetak bolesti kod kojih ona pomaze. Analogno tome, ako se redovno koristi ona moze spreciti pojavu mnogih oboljenja. Sadrzi karotin (provitamin A), vitamine B grupe, D, PP, E i H, etricno i masno ulje, pektin, fitosterin, asparagin, glutamin, galaktan, pentozan, inozitol, secer, skrob, masti, celuloza, belancevine, sluzi, kalijum i drugi minerali. Karotina ima u sargarepi vise nego u i jednoj biljci. Poznato je njegovo dejstvo na zelutac, creva, oci i kozu. Sargarepu treba koristiti celu, cak i lisce, a koren se ne sme nikako ljustiti, jer se time gube dragoceni sastojci. - Цитат :
- SARGAREPA PROTIV CREVNIH GLISTA
I TRULJENJA U CREVIMA Recept je krajnje jednostavan i vrlo efikasan. Nekoliko dana za redom treba jesti dva, tri (narendana) korena sargarepe. - Цитат :
SARGAREPA PROTIV GORUSICE Sargarepa neutralizuje zeludacnu kiselinu i brzo uspostavlja normalnu funkciju zeluca. Umesto da koristite sodu bikarbonu jednostavno popijte cetvrt litra soka od sirove sargarepe. - Цитат :
SARGAREPA U VOCNOJ SALATI Za cetiri osobe bice dovoljno: dve sargarepe, jedna veca ili dve manje jabuke i solja borovnice (ili ribizle). Sargarepa i jabuka se krupno narendaju i izmesaju zajedno sa trecom vockom i medom. Salata se rasporedi po casama i prelije slatkom ili kiselom pavlakom, te pospe listicima preprzenog badema ili lesnika. - Цитат :
CORBA OD CELE SARGAREPE Vecina domacica vec na pijaci odbaci sargarepino lisce. To je velika steta i greska, jer zeleno lisce sargarepe jednako je vredno kao i koren, a mozda i bogatije mineralima. Posto sadrzi dosta celuloze ne koristi se presna vec se kuva. Za lekovitu corbu uzmite lisce ili dve veze sargarepe (obicno su vezice 5-6 korena), proberite sveze i neosteceno lisce. Operite ga, naseckajte i stavite u klucalu blago osoljenu vodu da se kuva 10-tak minuta. Za to vreme ocistiti (ili samo operite ako je organski gajeno) struganjem tankog povrsinskog dela korena sargarepe, 3 komada, jedan koren persuna i jedan koren paskanata. Narendajte ovo korenje najsitnije moguce, prelijte sa jednom kasikom ulja. Kad je lisce kuvano, maknite ga s vatre i dodajte ovo narendano korenje. Neka se sve dokuva u pari, poklopljeno. Kada je vec na stolu dodajte dve velike kasike seckanog persunovog lista, kasicicu celerovog i sok od jednog limuna. Prema ukusu, moze se dodati jogurt, kiselo mleko ili pavlaka. - Цитат :
- SIRUP OD SARGAREPE
PROTIV BROJNIH BOLESTI Za ovaj sirup najbolje je koristiti sargarepu gajenu u cistoj sredini, bez pesticida, jer se tada ne skida povrsinski sloj, koji je i najvredniji na sargarepi. U svakom slucaju, kada se opere, sargarepa se narenda, istisne se iz nje sok, doda zuti secer (jos bolje med), lagano se ukuva da postane gusto i spremi u flase. Uzima se po jedna supena kasika triput dnevno posle jela. Dejstvo ovog sirupa je visestruko: pomaze kod plucnih bolesti, nazeba, gripa, upale grla i grkljana... | |
|