Priroda je za sve nas nesto izuztno i sto je neophodno za nas zivot. Priroda je deo naseg zivota i kao mi nje. Podelimo osecaje i shvatanje, znanje koje smo prikupili u nasoj prirodi, i upoznajmo se sa Autorom svega toga , koji je s'ljubavlju dao.
 
HomezdravljeCalendarGalleryFAQ/

Share | 
 

 Mladi se pitaju

Go down 
Admin
Admin
Admin
Admin

: 442
Age : 60
: France
Registration date : 16.08.2008

: Mladi se pitaju   28/8/2008, 00:38

:
Mladi pitaju...

Zašto sam opsjednuta svojom težinom?

U mojoj se glavi stalno odvija borba koju ne mogu kontrolirati. Jedan dio mene želi jesti, no drugi dio mene to odbija jer se bojim da ću se previše udebljati (Jaimee).

ČEGA se najviše bojiš? Mnoge bi djevojke bez oklijevanja odgovorile: suvišnih kilograma. Ustvari, jedno je ispitivanje otkrilo da se današnje mlade žene više boje debljanja nego nuklearnog rata, raka ili čak gubitka svojih roditelja!

Kod nekih osoba zabrinutost zbog tjelesne težine počinje u iznenađujuće ranoj dobi. Dr. Catherine Steiner-Adair zapaža da se mnoge djevojčice, još prije nego dođu u tinejdžersku dob, znaju sastajati kako bi raspravljale o debljini a to su ćaskanja u kojima jedne drugima otkrivaju prezir prema svom tijelu. Po svemu sudeći, to ne ostaje u okvirima običnog ćaskanja. U jednoj anketi koja je provedena među 2 379 djevojčica, čak 40 posto njih pokušavalo je smršaviti. A anketirane djevojčice imale su samo devet, odnosno deset godina!

Mnoge od tih mladih osoba mogu s vremenom upasti u zamku kojekakvih pomodnih dijeta. Što je još gore, neke bi mogle završiti poput 20-godišnje Jenne. Ta je mlada žena visoka 160 centimetara, a ima svega 40 kilograma! Jednostavno ne želim jesti, kaže Jenna. Tri sam se godine trudila smršaviti i stalno se bojim da ću, ako budem jela, za samo mjesec dana vratiti sve te kilograme koje sam izgubila.

Možda možeš razumjeti kako se Jenna osjeća. Možda i ti želiš smršaviti kako bi imala idealnu figuru. Dakako, nema ništa loše u tome što brineš za svoj izgled. Međutim, Jennu je njena želja da bude mršava skoro stajala života. Kako je to moguće?

:
Izgladnjivanje do smrti

Jenna se bori s opasnim poremećajem u navikama hranjenja koji se zove anorexia nervosa. S njim se bori i Jaimee, koju smo spomenuli na početku članka. Neko su se vrijeme te djevojke toliko izgladnjivale da su doslovno skapavale od gladi, a one nisu jedine koje to rade. Procjenjuje se da svaka stota djevojka pati od anoreksije. To znači da su tom bolešću pogođeni milijuni mladih žena možda čak i neka koju ti poznaješ!

Anoreksija se može razviti na prilično bezazlen način. Neka bi djevojka mogla započeti s nekom naizgled bezazlenom dijetom, možda samo zato da bi smršavila koji kilogram. Međutim, kad postigne svoj cilj, ona nije zadovoljna. Još sam predebela! govori dok se nezadovoljno promatra u ogledalu. Stoga odlučuje smršaviti još samo malo. Zatim još samo malo. Pa još malo. Tlo je pripremljeno, a sjeme anoreksije posijano.

Naravno, nisu svi koji su na dijeti anorektičari. Neki se opravdano brinu u vezi sa svojom tjelesnom težinom, i možda bi im bilo korisno da smršave koji kilogram. No mnoge djevojke imaju iskrivljeno gledište o svom tijelu. Časopis FDA Consumer uspoređuje iskrivljeno gledište o tijelu s pogledom u ogledalo u lunaparku koje prikazuje iskrivljenu sliku. Sebe vidiš debljim nego što jesi, kaže taj časopis.

Dakle, anorektičarka ima morbidan strah od debljanja čak i onda kad je već izrazito mršava. Ona možda kompulzivno vježba kako bi zadržala svoju tjelesnu težinu te nekoliko puta na dan staje na vagu kako bi bila sigurna da se nije udebljala. Kad jede, uzimat će samo vrlo male obroke, ili možda uopće neće jesti. Svaki bih dan u školu nosila užinu koju bi mi mama spremila i gotovo bih je svaki dan bacila, kaže Heather. Uskoro sam se toliko navikla na to da ne jedem da nisam mogla jesti čak ni kad sam htjela. Nikad nisam bila gladna.
   Go down
  http://ruzabela.wwooww.net
Admin
Admin
Admin
Admin

: 442
Age : 60
: France
Registration date : 16.08.2008

: Re: Mladi se pitaju   28/8/2008, 00:40

Anorektičarke poput Heather u početku su ushićene kad vide da gube na težini. No kad se osoba ne hrani kako bi trebala, to će vjerojatno imati loše posljedice. Anorektičarka postaje pospana i apatična. Počinje lošije učiti. Mogu joj prestati menstrualni ciklusi. S vremenom, broj otkucaja srca i krvni pritisak mogu se toliko sniziti da to postaje opasno. Ipak, anorektičarka ignorira svaku opasnost. Ustvari, jedina opasnost koju zamjećuje jest opasnost od vraćanja kilograma koje je izgubila čak i jednog jedinog grama.

Međutim, anoreksija nije jedini poremećaj u navikama hranjenja, niti je najučestaliji. Bulimia nervosa je pošast koja pogađa do tri puta više djevojaka nego anoreksija. Tu je i kompulzivno prejedanje koje je blisko povezano s bulimijom. Razmotrimo pobliže ove bolesti.
:

Tajna muka

Jedna mi je prijateljica nedavno priznala da krišom uzima hranu, a zatim jede kad je nitko ne vidi. Nakon toga nasilu povraća. Kaže da to radi već dvije godine. Tim je riječima, obrativši se rubrici za savjete u jednom časopisu, jedna djevojka opisala simptome tipične za poremećaj u navikama hranjenja koji je poznat kao bulimija.

Bulimična će se osoba prejedati, ili konzumirati ogromne količine hrane u kratkom vremenskom periodu. Nakon toga će iz sebe izbaciti hranu koju je pojela, često tako što će nasilu povraćati. Istina je da i sama pomisao na takvo pražnjenje želuca može biti odvratna. Ipak, socijalna radnica Nancy J. Kolodny piše: Što se više prejedate i izbacujete hranu, to vam cijela stvar postaje jednostavnija. Vaše početne osjećaje gnušanja ili čak straha brzo zamjenjuje osjećaj da se jednostavno morate ponašati kao i druge bulimične osobe.

Anoreksija i bulimija nazivaju se dvije strane iste medalje. Iako ova dva poremećaja imaju suprotne simptome, ono što im je zajedničko jest opsjednutost hranom. No, za razliku od anoreksije, bulimiju je puno lakše skrivati. Uostalom, osoba koja pati od bulimije zbog prejedanja ne gubi na težini, a ne deblja se zbog izbacivanja hrane. Dakle, bulimičarka vjerojatno nije niti gojazna niti mršava, a njene navike hranjenja mogu drugima izgledati potpuno normalne. Jedna žena po imenu Lindsey kaže: Devet sam se godina po četiri do pet puta na dan prejedala i zatim povraćala. (...) Nitko nije znao da patim od bulimije budući da sam to uspješno skrivala iza fasade uspjeha, sreće i normalne tjelesne težine.

Međutim, kod osoba koje pate od kompulzivnog prejedanja stvari izgledaju malo drugačije. Te će osobe za jedan obrok pojesti ogromne količine hrane, kao što to rade bulimičari. Knjiga The New Teenage Body Book kaže: Budući da nakon prejedanja ne dolazi do čišćenja, tjelesna težina osobe koja pati od kompulzivnog prejedanja može se kretati od malog viška kilograma do značajnog viška kilograma ili gojaznosti.

:
Opasnosti po zdravlje

Sva tri poremećaja u navikama hranjenja mogu predstavljati ozbiljnu prijetnju čovjekovom zdravlju. Anoreksija može uzrokovati ozbiljnu pothranjenost, a u mnogim slučajevima neki procjenjuju čak u 15 posto slučajeva može završiti fatalno. Prejedanje je opasno po zdravlje bez obzira na to da li nakon njega slijedi čišćenje ili ne. Zbog gojaznosti s vremenom se može oboljeti od nekih bolesti koje su opasne po život, kao što su kardiovaskularne bolesti, dijabetes i čak neke vrste raka. Povraćanje nasilu može oštetiti jednjak, a zloupotreba laksativa i diuretika može u ekstremnim slučajevima dovesti do srčanog zastoja.

Međutim, postoji i drugi aspekt poremećaja u navikama hranjenja koji treba razmotriti. Osobe koje pate od anoreksije, bulimije i kompulzivnog prejedanja uglavnom su nesretne. One obično nemaju dovoljno samopoštovanja i veća je vjerojatnost da će patiti od osjećaja tjeskobe i depresije. Njima je nesumnjivo potrebna pomoć. No kako se onima koji imaju neki od poremećaja u navikama hranjenja može pomoći da se oslobode opsjednutosti svojom težinom? Na to će pitanje biti odgovoreno u jednom od idućih članaka ove serije.
Anoreksija pogađa i muškarce. Međutim, budući da među anorektičarima ima puno više djevojaka, o osobama koje pate od tog poremećaja govorit ćemo u ženskom rodu.

Klinički gledano, kod ženske se osobe dijagnosticira anoreksija kad izgubi najmanje 15 posto od tjelesne težine koja je za nju normalna te kad joj je menstruacija izostala tri ili više mjeseci.

Druge metode čišćenja uključuju korištenje laksativa i diuretika.

Velik broj osoba koje pate od bulimije povremeno se ponaša kao anorektičarke, a povremeno kao bulimičarke.:
Iskrivljeno gledište o vlastitom tijelu

Većina djevojaka koje su zabrinute zbog svoje tjelesne težine nemaju stvarnog razloga za zabrinutost. Jedno je istraživanje pokazalo da je 58 posto djevojčica i djevojaka u dobi između 5 i 17 godina vjerovalo da imaju višak kilograma, dok je ustvari samo 17 posto njih imalo prekomjernu tjelesnu težinu. Jedno drugo istraživanje pokazalo je da je 45 posto žena čija je tjelesna težina zapravo bila ispod normalne mislilo da imaju previše kilograma! Jedna anketa provedena u Kanadi otkrila je da je 70 posto žena u toj zemlji zaokupljeno svojom težinom, a da je 40 posto njih na takozvanoj jo-jo dijeti načinu ishrane kod kojeg se stalno gube i ponovo dobivaju kilogrami.

Očito je da iskrivljeno gledište o vlastitom tijelu kod nekih djevojaka može prouzročiti pretjeranu zabrinutost zbog nečeg što ustvari i nije problem. Imam jednu prijateljicu koja uzima veliku količinu tableta za mršavljenje, a znam i nekoliko djevojaka koje su anorektičarke, kaže 16-godišnja Kristin. Ona dodaje: Nijedna od njih uopće nije debela.

Časopis FDA Consumer s dobrim razlogom preporučuje: Umjesto da idete na dijetu zbog toga što su svi na dijeti ili zbog toga što niste toliko mršavi koliko biste htjeli, prvo se kod nekog liječnika ili nutricionista raspitajte da li za vaše godine i vašu visinu imate višak kilograma ili višak masnog tkiva.
   Go down
  http://ruzabela.wwooww.net
 
Mladi se pitaju
   
1 of 1

Permissions in this forum:
PRIRODA NAS DRAGULJ :: ZDRAVLJE :: SVAKODNEVNE POTREBE, FAMILIJA.-