Priroda je za sve nas nesto izuztno i sto je neophodno za nas zivot. Priroda je deo naseg zivota i kao mi nje. Podelimo osecaje i shvatanje, znanje koje smo prikupili u nasoj prirodi, i upoznajmo se sa Autorom svega toga , koji je s'ljubavlju dao.
 
HomezdravljeCalendarGalleryFAQ/

Share | 
 

 Kako mozemo vidjeti ljepotu oko sebe

Go down 
Admin
Admin
Admin
Admin

: 442
Age : 60
: France
Registration date : 16.08.2008

: Kako mozemo vidjeti ljepotu oko sebe   14/3/2009, 00:29

Kako možemo vidjeti ljepotu oko sebe

U svim jezicima, jedan od naših najranijih izraza jest daj mi da vidim! (William White, Jr.)

MALO dijete koje zapanjeno gleda lepršavog leptira, stariji bračni par koji promatra veličanstveni zalazak sunca, domaćica koja se divi svojem aranžmanu ruža svi oni trenutno usmjeruju svoju pažnju na ljepotu.

Budući da je ljepota Božjih djela stvaranja svuda prisutna, nije neophodno putovati stotinama kilometara da bi je se promatralo. Krajolik koji ulijeva strahopoštovanje može biti daleko, ali impresivnu umjetnost može se naći u vašem susjedstvu, ako je potražite ili što je još važnije ako znate kako je tražiti.

Mnogo puta primijećeno je da se ljepota nalazi u oku promatrača. Međutim, iako je ljepota prisutna, neće je svi primijetiti. Možda će biti potrebna slika ili fotografija kako bi nas potakla da pokažemo zainteresiranost i da je primijetimo. Ustvari, mnogi umjetnici smatraju da njihov uspjeh više ovisi o njihovoj sposobnosti promatranja nego slikanja. Knjiga The Painters Eye, od Mauricea Grossera, objašnjava da slikar slika svojim okom, a ne svojom rukom. Što god on vidi, ako vidi jasno, može to prikazati. (...) Vidjeti jasno jest važna stvar.

Bilo da smo umjetnici bilo da to nismo, mi možemo učiti kako još jasnije vidjeti, primijetiti ljepotu oko sebe. Drugim riječima, mi moramo izići i gledati stvari u novom svjetlu.

S obzirom na to, John Barrett, pisac prirodoslovnih djela, naglašava vrijednost osobnog uključivanja. Ništa ne može zamijeniti osobno gledanje, dodirivanje, mirisanje i slušanje živih životinja i biljaka sa svim prirodnim slikama koje utječu na njih, kaže on. Neka ljepota ostavi snažan dojam. (...) Gdje god netko bio, neka najprije pogleda, uživa i ponovno pogleda.

Ali što bismo trebali tražiti? Možemo početi s učenjem prepoznavanja četiri osnovna elementa ljepote. Ti se elementi mogu razabrati u gotovo svim aspektima Jehovinih djela stvaranja. Što se češće zaustavimo da bismo ih promatrali, to ćemo više uživati u njegovoj umjetnosti.

Identificiranje elemenata ljepote


Oblici i obrasci. Živimo u svijetu raznolikih oblika. Neki su linearni poput stabljika bambusa ili geometrični poput paukove mreže, za razliku od bezobličnih poput oblaka koji se stalno mijenja. Mnogi oblici su privlačni, bilo da je to egzotična orhideja, spiralne morske školjke, bilo da su to čak grane drveća koje je pustilo svoje lišće.

Kada se isti oblik ponavlja, on stvara obrazac koji također može biti ugodan za gledanje. Naprimjer, zamisli redove šumskog drveća. Njihovi oblici svaki je drugačiji, a ipak su slični stvaraju ugodan obrazac. Ali da bi se razabralo oblike i obrazac koji oni tvore, mora postojati svjetlo.

Svjetlo. Rasipanje svjetla daje posebnu kvalitetu oblicima koje smatramo privlačnima. Detalji su naglašeni, tkanina je obojena i raspoloženje je stvoreno. Svjetlo varira prema dobu dana, godine, vremenskim prilikama, čak i mjestu gdje živimo. Oblačan dan sa svojom difuznom svjetlošću idealan je za cijenjenje suptilnih tonova poljskog cvijeća ili jesenjeg lišća, dok stijene i vrhovi planinskog gorja pokazuju svoje dramatične oblike kad su isklesani izlaženjem i zalaženjem sunca. Meka, zimska sunčeva svjetlost sjeverne hemisfere daje romantičnost idiličnom krajoliku. S druge strane, žarko tropsko sunce pretvara plićak u bistru zemlju čudesa za ronioce.Ali još uvijek nedostaje važan element.


Boja. Ona oživljuje različite predmete koje vidimo oko sebe. Dok se razlikuju po svom obliku, njihova boja naglašava njihovu jedinstvenost. Nadalje, raspored boja u harmoničnim obrascima stvara svoju vlastitu ljepotu. To može biti jarka boja poput crvene ili narančaste koja zahtjeva našu pažnju ili opuštajuća boja poput plave ili zelene.

Zamislite dio travnjaka na proplanku prekriven žutim cvijećem. Svjetlo obasjava žute cvjetove, koji izgledaju kao da se žare na jutarnjem zraku, dok tamna debla stabla ukrašena jutarnjim suncem stvaraju savršenu pozadinu. Sada imamo sliku. Sve što trebamo učiniti jest složiti to, a tu nastupa kompozicija.

Kompozicija. Način na koji su tri osnovna elementa oblik, svjetlo i boja povezana, određuje kompoziciju. I tu mi, kao promatrači, trebamo igrati presudnu ulogu. Polaganim pomicanjem naprijed, nazad, ustranu, gore ili dolje, možemo namjestiti elemente ili osvjetljenje na našoj slici. Tako možemo ograničiti sliku da uključuje samo elemente koje želimo.

Često automatski sastavimo sliku u našim mislima kada se nađemo pred veličanstvenim pogledom koji je okružen drvećem ili vegetacijom koja je pored nas. Ali mnoge izuzetne slike, manje veličine, mogu se nalaziti pod našim nogama.


Primjećivanje malog i velikog

U djelima Božjih ruku predivne su i velike i male stvari, te će se naš užitak povećati ako budemo naučili zapažati detalje, koji su također ukusno složeni. Oni formiraju minijaturne slike razasute po velikom platnu prirode. Da bismo ih cijenili, sve što trebamo učiniti jest sagnuti se i promatrati ih izbliza.

Ove slike unutar slike opisao je fotograf John Shaw u svojoj knjizi Closeups in Nature: Nikada me nije prestalo opčinjavati to što pogled na prirodne detalje izbliza uvijek poziva da im se još više približimo. (...) Najprije vidimo velik vidik, tada se neka boja pojavi u kutu okvira. Još bliži pogled otkriva cvijet i na jednom cvijetu leptira. Njegova krila otkrivaju određeni uzorak, uzorak koji je nastao preciznim slaganjem nizova boja na krilima, a svaki je niz savršen sam po sebi. Kada bismo mogli istinski razumjeti savršenost koja čini taj niz boja na leptirovim krilima, sigurno bismo mogli početi razumijevati savršenost dizajna koji priroda jest.

Osim estetskog užitka koji nam daje, umjetnost prirode i velika i mala može nas privući bliže našem Stvoritelju. Podignite gore oči svoje i vidite, potaknuo je Jehova. Kad zastanemo da pogledamo, da promotrimo i da se divimo, bez obzira na to da li upravimo svoj pogled na zvjezdana nebesa ili bilo koje drugo djelo Božjeg stvaranja, to nas podsjeti na Onoga ko je to stvorio (Izaija 40:26).

Ljudi koji su naučili vidjeti


U biblijska vremena Božje sluge pokazale su posebno zanimanje za djela stvaranja. Prema 1. Carevima 4:30, 33, mudrost Salamunova bijaše veća od mudrosti svijeh istočnijeh naroda (...). Govorio je i o drveću, od cedra na Libanu do isopa koji niče iz zida; govorio je i o stoci i o pticama i o bubinama i o ribama.

Možda je Salamun bio zainteresiran za veličanstvenost djela stvaranja dijelom zbog očevog primjera. David, koji je proveo mnoge svoje formativne godine kao pastir, često je meditirao o djelima Božjih ruku. Ljepota nebesa posebno ga se dojmila. U Psalmu 19:1 napisao je: Nebesa kazuju slavu Božiju, i djela ruku njegovijeh glasi svod nebeski. (Usporedi Psalam 139:14.) Očito, njegov kontakt s djelima stvaranja približio ga je svom Bogu. To isto može i nama učiniti.

Kao što su ti boguodani muževi znali, prepoznavanje i cijenjenje djela Božjih ruku podiže duh i obogaćuje naše živote. U našem suvremenom svijetu preplavljenom zabavom koja ne zahtijeva osobnu aktivnost i koja je često ponižavajuća, primjećivanje Bozijih djela stvaranja može omogućiti zdravu aktivnost za nas i naše obitelji. Za one koji teže za Božjim obećanim novim svijetom to je razonoda koja ima budućnost. (Izaija 35:1, 2).

Kada ne vidimo samo umjetnost oko sebe nego i razlučujemo osobine Majstorskog Umjetnika koji ju je stvorio, nesumnjivo ćemo biti potaknuti da ponavljamo Davidove riječi: Nema medju bogovima takoga kakav si ti, Gospodine [o Jehova, NW], nema djela takijeh kakva su tvoja (Psalam 86:Cool.

   Go down
  http://ruzabela.wwooww.net
Gost

Anonymous


: Re: Kako mozemo vidjeti ljepotu oko sebe   14/3/2009, 02:06

Nas priroda je puna lepote , i mozemo stvarno zakljuciti da samo to moze poteci od nekoga ko ima preveliku moc. Hvala na tako lepom artiklu. santa study Lina
   Go down
ROY: 4
: Srbija
Registration date : 05.03.2009

: Re: Kako mozemo vidjeti ljepotu oko sebe   28/3/2009, 03:43

Hvala nasem Gostu koji je u pravu , lepota je nasa priroda. A hvala tebi Admin kako si uredila, super clanak. Smile
   Go down
  http://prirodaimi.forumotion.ne
gost

Anonymous


: Re: Kako mozemo vidjeti ljepotu oko sebe   30/3/2009, 17:56

Super, jako lepa tema a i priroda. Hvala na tvom trudu , koji mozemo upotrebiti za nasu radost. Nadam se da ces i dalje nam pruziti lepe trenutke zahvaljuci tvojim artiklama i slikama koje se podudaraju sa tekstom. bounce Pozdrav
   Go down
Sponsored content
: Re: Kako mozemo vidjeti ljepotu oko sebe   

   Go down
 
Kako mozemo vidjeti ljepotu oko sebe
   
1 of 1

Permissions in this forum:
PRIRODA NAS DRAGULJ :: ADMINISTRACIJA FORUMA :: ADMINISTRACIJA VAS POZDRAVLJA-