Priroda je za sve nas nesto izuztno i sto je neophodno za nas zivot. Priroda je deo naseg zivota i kao mi nje. Podelimo osecaje i shvatanje, znanje koje smo prikupili u nasoj prirodi, i upoznajmo se sa Autorom svega toga , koji je s'ljubavlju dao.
 
HomezdravljeCalendarGalleryFAQ/УпутствоТражиРегиструј сеПриступи

Share | 
 

 Moj je hobi astronomija

Go down 
АуторПорука
Kris

Kris

Број порука : 36
Локација : France
Registration date : 21.09.2008

ПорукаНаслов: Moj je hobi astronomija   10/2/2009, 00:19

Цитат :
Moj je hobi astronomija

ŽIVIM u južnom Pacifiku, na Sjevernom otoku Novog Zelanda. Već sam se kao 15-godišnji mladić zanimao za astronomiju. To je miran hobi koji može biti onoliko jednostavan ili onoliko složen koliko to želite. Budite sigurni da ne trebate diplomirati fiziku niti biti matematički genij da biste pronašli užitak u astronomiji.

Većina hobija zahtijeva nešto opreme. Što je dakle vama potrebno? Uglavnom vaše oči. Kad isprva izađete iz osvijetljenih soba vaše kuće u noć, vašim će očima trebati otprilike 10 minuta da se priviknu na smanjeno svjetlo. Ako ste gradski stanovnik, možda ćete zapaziti da vam ulična i kućna svjetla smetaju. Što možete s tim u vezi učiniti? Radi dobrih rezultata smjestite se tako da budete zakriljeni od ovih izvora svjetla.

Najbolje uvjete za promatranje imat ćete za mrkle, vedre noći bez Mjeseca. Mjesec blago obasjava atmosferu uzrokujući da mnoge zvijezde slabijeg sjaja iščeznu. Koliko zvijezda možete vidjeti prostim okom? Obično između 2 000 i 4 000. Zvijezde koje su bliže horizontu teže je vidjeti jer ih gledate kroz gušći sloj atmosfere, što rezultira povećanom zamućenošću i iskrivljenošću. Neki su ljudi iznenađeni da se samo relativno mali broj zvijezda može vidjeti prostim okom, budući da nam na prvi pogled u nebo izgleda kao da ih vidimo na milijune.
Цитат :

Zvijezda ili planeta?

Kad ugledamo sjajniju točku svjetla odmah se nameće pitanje: Radi li se o zvijezdi ili o planeti? Zvijezde su izvori svjetla, ogromni nuklearni motori koji izbacuju svoje elektromagnetske valove u svemir. Jako su udaljene od Zemlje, najbliža zvijezda — izuzev Sunca — udaljena je 4,3 svjetlosne godine. Svjetlost putuje brzinom od oko 299 000 kilometara u sekundi. Budući da svjetlost zvijezda putuje tako daleko da bi stigla do nas, ona postane prilično slaba. Potom mora proći kroz Zemljinu atmosferu koja je povećane gustoće i koja savija zrake svjetlosti u oba smjera. ”Trepći, trepći, zvijezdo mala, da znam što si, sve bih dala“, kaže jedna dječja pjesmica, dajući malo živahnosti nijemim nebesima. Ako treperi riječ je o zvijezdi.

Planete, međutim, samo reflektiraju svjetlost Sunca, baš kao što je to slučaj i s Mjesecom. Oni su nam relativno blizu, budući da su sučlanovi Sunčeve obitelji, Sunčevog sustava. Zato planete koje se mogu vidjeti prostim okom reflektiraju svjetlost koja je postojana i ne treperi.

Цитат :
Pomoć je dostupna

Ako se želite upustiti u daljnju pustolovinu dozvolite mi onda da vam kažem za neke pomagače koji mi omogućavaju da u svom hobiju još više uživam. Prvi je zvjezdani atlas. Primjerak koji sada posjedujem je Norton’s Star Atlas (Nortonov atlas zvijezda), revidirano izdanje. Sadrži izvrsne karte neba i informacije koje amatera upoznaju s rječnikom astronomije.

Moj drugi pomagač je planisfera, koja se sastoji od dva plastična diska, koji se nalaze jedan na drugom, a spojena su u središtu pomoću kupole. Gornji disk, u kojem se nalazi prozorčić, može se okretati iznad nižeg diska na kojem je otisnuta karta zvijezda te se može namjestiti na određeno vrijeme i datum. Tako sada možete odrediti koje zvijezde su vidljive s vaše točke promatranja u taj sat i doba godine te na vašoj zemljopisnoj širini. Na Novom Zelandu se Philipsova planisfera može lako nabaviti u mnogim knjižarama ili naručiti od njih. Kada kupujete planisferu, trebate znati zemljopisnu širinu na kojoj se nalazi mjesto u kojem živite, sjeverno ili južno od ekvatora.

Biste li trebali kupiti teleskop? Ako se želite baviti ovim hobijem pretpostavljam da ćete ga na koncu kupiti. Postoje tri tipa — refraktorski, reflektorski i refraktorsko-reflektorski. Posjetite svoju javnu knjižnicu i potražite knjige o astronomiji i teleskopima. Iznenađujuće je lako napraviti vlastiti reflektorski teleskop. Uložite novac u neku knjigu koja nije skupa a koja govori o tome kako izraditi astronomski teleskop. Uvidjet ćete da je to zanimljiv projekt.

Dalekozori pružaju pogled na širok pojas neba. Možete vidjeti predivne skupine zvijezda koje poput dragulja vise na crnom baršunastom nebu. Možete vidjeti pramenove oblaka koji su ustvari maglice, oblaci prašine i plinova, koji su tko zna koliko svjetlosnih godina daleko u dubokom svemiru. Svjetlucava traka Mliječnog puta može se vidjeti s bilo koje točke na Zemlji. Dalekozori su najbolji i kad želite preletjeti okom preko neba bilo da tražite ili promatrate komete, skitnice koje se povremeno ušuljaju u nama blizak dio svemira. Mjesne novine možda objavljuju tjedne članke čija je svrha da vam pomognu u promatranju noćnog neba.

Posjedujete li osobno računalo? Postoje neki programi iz astronomije koji bi odgovarali početnicima, a postoje i oni napredniji. Ja svoj kompjuter koristim za pohranu svih vrsta informacija koje su vezane za moj hobi. Postoje također i popularni časopisi o astronomiji. S vremena na vrijeme, Probudite se! objavljuje članke na ovu temu.
Назад на врх Go down
Погледај профил корисника http://ruzabela.wwooww.net/
Kris

Kris

Број порука : 36
Локација : France
Registration date : 21.09.2008

ПорукаНаслов: Re: Moj je hobi astronomija   10/2/2009, 00:20

Цитат :
Mjesec i planete

Locirati Mjesec naravno nije teško. Kad je vidljiv, vlada noćnim nebom. Pun Mjesec zaista je divan, prividno ploveći od istoka prema zapadu kako noć sve više prolazi i bliži se zora. Pažljivije promatranje, uz korištenje zvijezda kao vodiča, otkriva da Mjesec ustvari putuje u istom smjeru kao i mi, od zapada prema istoku. Pratite to kretanje u razdoblju od jednog ili dva sata ili dvije noći uzastopce, uočavajući poziciju zvijezda stajaćica u odnosu na Mjesec. Budući da se Zemlja brže okreće oko svoje osi nego što Mjesec kruži u svojoj putanji, ostavljamo ga za sobom.

Astronom se može naći pred problemom kad je pun Mjesec — biva previše svjetla. Uvijek sam najviše uživao promatrati Mjesec kad je star 4 do 7 dana ili 22 do 24 dana, budući da su sjene njegovih planina i rubova kratera duže i oštrije. Kako je Mjesec jedino nebesko tijelo koje nam je dovoljno blizu da nepromjenjiva obilježja njegove površine možemo golim okom vidjeti, njegova površina djeluje drugačije ovisno o tome da li se nalazite sjeverno ili južno od ekvatora.

To isto vrijedi i za zviježđa, ili zvjezdane strukture, zato je za vas bolje da koristite karte koje su tiskane za vašu hemisferu. Inače su vam zviježđa okrenuta naopačke a ona koja su u pozadini nalaze se sprijeda — što je donekle zbunjujuće, pogotovo za jednog amatera. Mora se spomenuti i da astronomski teleskop pruža obrnutu sliku objekta koji se promatra. No gdje su planete? Prije svega, postoje dvije stvari koje trebamo znati: Što su to ekliptika i zodijak?

Ekliptika je staza po kojoj se Sunce prividno kreće na svom godišnjem putovanju, zajedno sa zvijezdama koje se nalaze u pozadini. Ekliptika presijeca nebeski ekvator na otprilike 23,5 stupnjeva. Zodijak, što znači ”životinjski krug“, zamišljena je traka koja slijedi ekliptiku i rasprostire se nekih osam stupnjeva s obje strane. Sunce, Mjesec i planete koje se mogu vidjeti prostim okom uvijek se nalaze unutar granica zodijaka. Da ono što promatrate jest planeta znat ćete nakon nekoliko noći promatranja zaredom budući da će se planeta nalaziti na drugom mjestu u odnosu na prividno stajaće zvijezde.

Ali koju to planetu promatram? Merkur i Venera uvijek će se na večernjem nebu nalaziti na zapadnoj strani a ujutro na istočnoj strani, nikad nam neće biti nad glavom. Veneri konkurira jedino Mjesec. Vama je nesumnjivo poznata kao jutarnja ili večernja zvijezda. Planete koje kruže oko Sunca a nalaze se iza Zemlje putuju od istoka prema zapadu. Mars, Jupiter, Saturn i Uran također se vide golim okom. U početku će biti potrebno da se obratite nekom izvoru informacija o njihovom položaju, jer se kriju među zvijezdama.

Цитат :
Zvijezde

Uvidjet ćete da će vam zvijezde uvijek predstavljati fascinantne točke svjetla. Bolje upoznavanje sa zviježđima može predstavljati početak novog prijateljstva sa zadivljujućim djelima Stvoritelja.

Neke su nam zvijezde naročito zanimljive. Jedna takva je Sirius; to je najsjajnija zvijezda. Ona je i dvostruka zvijezda jer se sastoji od dviju zvijezda koje kruže oko zajedničkog središta. Druga najsjajnija zvijezda je Canopus. Svemirski brod koristio je ovu zvijezdu da bi odredio svoj položaj u svemiru te da bi okrenuo svoje antene prema Zemlji u svrhu olakšanog prenošenja upravljačkih signala.
Цитат :

Nekoliko riječi upozorenja

(1) Astronomija bi trebala biti hobi a ne opsesija. Jedno izvrsno pravilo glasi: ”Stvoritelj prije onog što je stvoreno.“ (2) Nikad i ni u kom slučaju nemojte teleskopom ili dalekozorom gledati u Sunce ili istraživati bilo koji dio neba u blizini Sunca; kazna za to može biti gubitak vida. (3) Ne vjerujte u sve što pročitate. Stare bi vas knjige mogle dovesti u zabludu, a isto tako i nedokazane teorije. (4) Ne žurite s trošenjem novca na opremu jer biste mogli izgubiti interes.

Moj hobi je beskrajna pustolovina koja donosi otkrića i čuda. Čak ni vječni život u Božjem novom svijetu neće skinuti veo sa svih misterija kozmosa (Propovjednik 3:11; 8:17). No zato će onda zauvijek biti očaravajuće sve više i više učiti o njemu.
Назад на врх Go down
Погледај профил корисника http://ruzabela.wwooww.net/
 
Moj je hobi astronomija
Назад на врх 
Страна 1 of 1

Permissions in this forum:Не можете одговорити на теме у овом форуму
PRIRODA NAS DRAGULJ :: PRIRODA I DRUGE TEME :: PRIRODA I ZAKON PRIRODE-
Скочи на: