Priroda je za sve nas nesto izuztno i sto je neophodno za nas zivot. Priroda je deo naseg zivota i kao mi nje. Podelimo osecaje i shvatanje, znanje koje smo prikupili u nasoj prirodi, i upoznajmo se sa Autorom svega toga , koji je s'ljubavlju dao.
 
HomezdravljeCalendarGalleryFAQ/

Share | 
 

 Bioloska plastika

Go down 
Admin
Admin
Admin
Admin

: 442
Age : 60
: France
Registration date : 16.08.2008

: Bioloska plastika   21/8/2008, 15:04

Biološka plastika

Sada se plastika proizvodi biološki i jednog dana mogla bi rasti kao poljoprivredna kultura, izvještava International Herald Tribune iz Pariza, Francuska. Tehnologija za tu novu plastiku započela je prije 65 godina, kada su znanstvenici pronašli da određena bakterija može proizvoditi plastici sličnu supstancu nalik polipropilenu. Ta supstanca služi bakteriji kao izvor uskladištene energije, što se može usporediti s ulogom škroba u biljkama i masti u sisavcima. Izoliranjem gena u bakterijama koji proizvode plastiku i njihovim prenašanjem na određene vrste sadnica, znanstvenici se nadaju da će vremenom narasti u većoj mjeri ono što nazivaju biopolimerima. Izvještava se da se ta biološka plastika može potpuno obnoviti, biološki se razgrađuje i nije otrovna.
  Go down
 http://ruzabela.wwooww.net
Dafner
Dafner
Dafner
Dafner

: 245
: France
Registration date : 16.08.2008

: Re: Bioloska plastika   21/9/2008, 00:06

:
Rješavanje prenatrpanosti smećem pomoću komposta

OD DOPISNIKA IZ FINSKE

DOK se čovjekovo smeće gomila, ono predstavlja jedan od najtežih problema našeg doba. Suvremena tehnologija, premda je vješta u proizvodnji smeća, doima se prilično zbunjenom kad je riječ o njegovom uklanjanju. Očita, prastara rješenja obiluju problemima. Pošto se bacanjem smeća može zagaditi okolne podzemne vode, mnoge su zemlje natjerale smetlišta na zatvaranje. A spaljivanjem smeća može se osloboditi otrovne kemikalije i ostaviti pepeo, pri čemu i jedno i drugo ima svoje vlastite probleme s uklanjanjem. Stoga su visokotehnološke spalionice nepopularne u mnogim područjima.

Koja alternativa ostaje?

Neki predlažu prirodan način uklanjanja krutog otpada svojevrsnu biološku lomaču zvanu kompostiranje. Slično kao kod lomače, kompostiranjem se organska tvar reducira na nekoliko nusprodukata, koji u tom procesu oslobađaju toplinu. Nusprodukti kompostiranja mogu biti veoma korisni. Plinove i toplinu može se upotrijebiti kao izvore energije. A kruti nusprodukt, humus, predstavlja dragocjeno gnojivo u poljoprivredi.

Popularnost kompostiranja raste. U Finskoj su, naprimjer, gradić Korsholm i njegov susjedni grad Vaasa napravili moderno postrojenje za preradu smeća koje se služi kompostiranjem. Konstruktori tog postrojenja pronašli su izvanredan način da istovremeno riješe dva problema tog kraja. Manjka im šljunak za gradnju i za ceste. Otuda je potekla ideja da miniraju jednu široku, 40 metara duboku rupu u kamenom sloju zemlje. Nakon što su iz nje dobivene ogromne količine šljunka, rupa je postala idealno mjesto za ogroman bioreaktor u kojem bi se prerađivalo gradsko smeće. To što je reaktor okružen tvrdom stijenom pomaže mu da održava stalnu temperaturu koja je tako neophodna za proces fermentacije.

Koji je rezultat?

Tim je suvremenim postrojenjem u velikoj mjeri riješen problem smeća u tom kraju. Ono smanjuje volumen smeća za 75 posto a težinu za 66 posto. Kako je to moguće? Krenimo u posjet tom postrojenju.
:

Jedinstveno postrojenje za preradu smeća

Došavši tamo, prvo stječemo dojam da to mjesto nema puno toga zajedničkog s uobičajenim smetlištima. Nema štakora i nema neugodnih mirisa. Prerada smeća ovdje je, izgleda, samo još jedna produktivna djelatnost.

Upravitelj postrojenja najprije nam pokazuje tabelu koja objašnjava što se radi u postrojenju. Dvofaznim procesom smanjuje se najveći dio mase i volumena smeća prvo njegovim kompostiranjem, a zatim truljenjem. Kod kompostiranja se smeće razlaže uz prisutnost zraka; kod truljenja fermentira bez izlaganja zraku. No prije nego što započne ijedan od ovih procesa, smeće se zgnječi.

_________________
  Go down
 http://ruzabela.wwooww.net
Dafner
Dafner
Dafner
Dafner

: 245
: France
Registration date : 16.08.2008

: Re: Bioloska plastika   21/9/2008, 00:07

S prozora kontrolne kabine vidimo kamion za odvoz smeća kako natraške ulazi na velika vrata. Istovaruje smeće u veliku jamu u obliku lijevka, gdje ga pokretna traka ubacuje u stroj za usitnjavanje. Veći predmeti, kao što su rame od bicikla, automobilske gume, ispušne cijevi i većina komada plastike, uklanjaju se pomoću dizalice. Naš domaćin objašnjava da stare hladnjake i škrinje za duboko smrzavanje, kad im stignu, šalju na popravak i zatim prodaju u slabije razvijenim zemljama.

Nakon prvog gnječenja, otpad prolazi kroz grubo rešeto kroz koje propada sve što je manje od 5 centimetara. To uključuje otprilike polovinu smeća i ona ide dalje na prvi korak u svojoj biološkoj preradi, na kompostiranje. To se odvija u velikom spremniku u kojem se zgnječeni otpad pomiješa s otpadnom vodom iz gradskog postrojenja za pročišćavanje kanalizacije.

Pri kreiranju ovog procesa, mislili smo uvijek na okoliš, kaže naš domaćin, stoga odvajamo čak i prašinu koja nastaje pri gnječenju. Nadalje puštamo zrak u spremnik za kompostiranje gdje se smjesa otpada i otpadne vode izmiješa i zagrije na oko 40 stupnjeva Celzija. Zrak koji izlazi grozno bi zaudarao od aerobnog razlaganja kad ga ne bismo najprije propustili kroz filter.

Nakon jednog ili dva dana provedena u komposteru, materijal dolazi u glavni bioplinski reaktor visok 40 metara. Što se ovdje dešava? Pa, sićušni mikrobi koji mogu živjeti u tom okolišu bez kisika razgrađuju organske komponente te smjese. Ta se faza procesa vrlo jednostavno naziva truljenje. Ona traje 15 dana pri temperaturi od 35 stupnjeva Celzija. Finalni proizvodi jesu bioplin i humusna masa, koja se sastoji od oko 85 do 90 posto vode. Najveći se dio te vode procijedi i ponovno ubaci u reaktor.

No što se dogodilo s drugom polovinom smeća koja nije ni prošla rešeto? Naš nam vodič kaže da je taj dio vrlo zapaljiv budući da se uglavnom sastoji od papira i plastike. No za bezopasno spaljivanje otpada potrebna je temperatura od preko 1 000 stupnjeva Celzija a u okolini nema takve spalionice. To je razlog zbog kojeg još jednom gnječimo ostatak otpada i ponovno ga vraćamo u proces, kaže on. Istina, biološkim procesom nemoguće je razgraditi plastiku, no otpad se većinom sastoji od papira, koji konačno postaje sastavni dio humusa.

Što se dobiva tim kompliciranim procesom?

Naš domaćin odgovara: Uglavnom dobivamo dva proizvoda, smjesu humusa i bioplin. Humusnu masu prodajemo za širenje zelenih površina i prekrivanje zatvorenih smetlišta. Sad kad su zatvorena mnoga stara smetlišta, potražnja za humusom je velika. U budućnosti moramo vidjeti može li ga se nakon odvajanja stakla i plastike koristiti u poljoprivredi. Bioplin se sastoji od 60 posto metana i 40 posto ugljik-dioksida. Po kvaliteti odgovara prirodnom plinu i koristi se na isti način. Imamo plinovod kojim ga distribuiramo do najbližih industrijskih postrojenja.

Što reći o problemima s teškim metalima u smeću i o otpadnim vodama? Naš domaćin nastavlja: Ti su teški metali koncentrirani u vodi. Stoga u budućnosti namjeravamo nabaviti opremu za uklanjanje teških metala iz vode. Tada bi naš proizvod mogao biti dobar za sve namjene. Kad govorimo o budućnosti, moram vam reći o čemu sanjam, a to je da sva domaćinstva tako sortiraju svoje smeće da nama ne bi stizalo staklo, plastika niti metal. Sve se to može reciklirati. Čak je moguće reciklirati sintetička platna, plastiku i gumu.

Postrojenje ima kapacitet da obrađuje otpad koji proizvodi 100 000 ljudi. To je važno za Finsku. Ta zemlja planira do 2000. godine početi s iskorištavanjem oko polovine svog smeća bilo u vidu sirovina bilo u obliku energije.

Razgledavanje nam je pružilo konkretan dokaz da je moguće poduzeti nešto s obzirom na prenatrpanost smećem.

Svatko od nas može postupati u skladu sa svim zakonima o recikliranju koji su na snazi tamo gdje živimo. Međutim, prije nego što se oprostimo sa svojim vodičem, pitamo postoji li mnogo postrojenja koja djelotvorno poput ovog prerađuju smeće. Teško je to reći, odgovara naš vodič. Ne znam ni za koje slično postrojenje. Možda su u mnogim mjestima problemi toliko veći da se nitko nije ni usudio pokušati ovako nešto.

_________________
  Go down
 http://ruzabela.wwooww.net
Dafner
Dafner
Dafner
Dafner

: 245
: France
Registration date : 16.08.2008

: Re: Bioloska plastika   21/9/2008, 00:10

:
Mudrost prirode

OD DOPISNIKA IZ JAPANA

TO je bila tema Svjetske izložbe Expo 2005. Izložba je održana u japanskoj prefekturi Aichi i na njoj je sudjelovala 121 zemlja. Posjetitelji su bili potaknuti da uče od prirode i ozbiljno se posvete traženju novih strategija održivog razvoja. Izložba je bila održana nedaleko od Nagoye, u središnjem dijelu Japana, u području u kojem ima šuma, jezera i cvijeća. Posebna atrakcija bila je nadzemna kružna staza duga 2,6 kilometara koja je nazvana Globalna petlja. Staza je bila široka 21 metar i s nje se pružao lijep pogled na okolno područje, no budući da je bila sagrađena iznad tla, nije narušavala prirodnu ljepotu krajolika.
:

U skladu s prirodom

Japanski paviljon bio je zaštićen od sunca pletenom konstrukcijom koja je izgledala poput ogromne gusjeničje čahure, a bila je načinjena od 23 000 bambusovih trski. Trske su u prosjeku bile duge 7 metara, a čitava je konstrukcija bila visoka 19 metara, široka 90 metara i dugačka 70 metara. To je jedna od najvećih konstrukcija na svijetu koje su načinjene od bambusove trske. U paviljonu se nalazila i jedna prostorija u obliku kugle promjera 12,8 metara. U njoj je bio postavljen videosustav koji omogućava sferno projiciranje slike. U unutrašnjosti te kugle posjetitelji su sa svih strana bili okruženi fascinantnim snimkama raznih dijelova Zemlje, tako da su se osjećali kao da su se stopili sa Zemljom i njenim raznovrsnim oblicima života.

U malezijskom paviljonu posjetitelji su se putem multimedijalnih prezentacija mogli upoznati s kišnim šumama i koraljnim grebenima te zemlje. U tajlandskom su paviljonu bile prikazane potresne snimke područja koje je 26. prosinca 2004. poharao tsunami. One su podsjetile posjetitelje da čovjek nema vlast nad prirodnim silama. U paviljonu Južnoafričke Republike bila je postavljena izložba koja je ukazala na problem istrebljivanja životinja. Na njoj je bila izložena i lutka koja prikazuje ždrijebe kvage, sisavca srodnog zebri koji je nekada živio na ravnicama južne Afrike, ali je u 19. stoljeću istrijebljen zbog prekomjernog lova.

U posebno rashlađenom izložbenom prostoru koji se nalazio pored Expovog središnjeg paviljona bili su izloženi ostaci mamuta koji je 2002. pronađen u sibirskom permafrostu, ili trajno smrznutom tlu. Budući da je pronađen u blizini mjesta koje se zove Jukagir, nazvan je jukagirski mamut. Taj primjerak izumrle vrste slonova ima velike, zaobljene kljove i poluzatvorene oči. Na glavi još uvijek ima kožu i pokoju dlaku. Zanimljivi jukagirski mamut poslužio je kao još jedan podsjetnik na problem istrebljivanja životinja.

_________________
  Go down
 http://ruzabela.wwooww.net
Dafner
Dafner
Dafner
Dafner

: 245
: France
Registration date : 16.08.2008

: Re: Bioloska plastika   21/9/2008, 00:11

:
Čeka li nas bolja budućnost?

Kako se ljudi mogu boriti sa zagađenošću, globalnim zagrijavanjem i drugim problemima koji ugrožavaju budućnost našeg planeta? Na izložbi je bio postavljen veliki zeleni zid dugačak 150 metara i visok 15 metara koji je nazvan Biopluća te je opisan kao simbol Expoa 2005. Sastojao se od 200 000 biljaka izabranih iz 200 različitih biljnih vrsta, uključujući i cvjetnice. Bilo je rečeno da bi takvi zeleni zidovi, kod kojih bi se biljke mijenjale u skladu s izmjenom godišnjih doba, mogli postati pluća grada i služiti kao pročišćivač zraka koji bi apsorbirao ugljični dioksid, a oslobađao kisik.

Expo je posjetiteljima ponudio i prijevoz autobusima na hibridni pogon gorivih ćelija. Dok su autobusi prevozili posjetitelje s jednog mjesta na drugo, nisu zagađivali zrak ispušnim plinovima, već su ispuštali samo vodu. Još jedna poslastica za ljubitelje suvremene tehnologije bio je vlak nazvan Linimo. To je prvi japanski komercijalni vlak koji radi na principu magnetske levitacije (maglev). Uz pomoć jakih elektromagneta vlak je tiho i lagano vozio prugom, lebdeći otprilike pola centimetra iznad tračnica. Posjetitelji su mogli vidjeti i tramvaje na baterije, bicikle-taksije te vozila nalik autobusima kojima može upravljati vozač, a imaju i mogućnost automatskog upravljanja. Po dva ili tri takva futuristička vozila jurila su jedno za drugim. Kao pogonsko gorivo koristila su zemni plin, koji manje zagađuje zrak nego klasična fosilna goriva.

Zamislite kako bi bilo da se preradom organskog otpada, primjerice ostataka hrane, dobiva električna energija i gnojivo. Upravo to se događalo u jednom postrojenju za proizvodnju električne energije u kojem se primjenjivao proces anaerobne fermentacije. U tom se postrojenju otpad nije spaljivao, nego se podvrgavao procesu fermentacije i tako se proizvodio metan, iz kojeg se izdvajao vodik. Gorive ćelije stvarale su električnu energiju spajajući vodik s kisikom u nizu pažljivo kontroliranih kemijskih reakcija. Nusprodukti su bili voda i gnojivo. To je postrojenje prerađivalo sav organski otpad koji je nastao na Expou, a dobivena električna energija koristila se u nekoliko paviljona.

Stručnjaci koji se bave robotikom vrše mnoga istraživanja kako bi proizveli što laganije strojeve koji bi ljudima pomagali u obavljanju raznih poslova. Prikazujući neka od najnovijih dostignuća robotske tehnologije, sedam robota došetalo je do pozornice postavljene u središtu jednog paviljona i privuklo pažnju posjetitelja svirajući glazbene instrumente. Neki su svirali puhačke instrumente, vješto pritiskajući tipke svojim prstima, a neki su svirali na bubnjevima. Kretnje su im tako prirodne i skladne da bi čovjek lako mogao pomisliti da su to ljudi prerušeni u robote, rekao je jedan promatrač.

Među drugim najnovijim izumima bili su biorazgradiva plastika, koja je proizvedena od kukuruznog škroba i sličnih sirovina, te nanomjehurići sićušni mjehurići plina čiji je promjer manji od 200 nanometara. Za usporedbu spomenimo da čovjekova vlas ima promjer od oko 50 000 nanometara. Takvi sićušni mjehurići inače su vrlo nestabilni i brzo se rasprše. No japanski su znanstvenici razvili tehnologiju koja omogućava proizvodnju stabilnih nanomjehurića kisika, koji pomažu ribama i školjkašima da se bolje prilagode promjenama u svom okolišu. Tako su u jednom akvariju čija je voda bila obogaćena nanomjehurićima istovremeno mogle biti neke vrste slatkovodnih i morskih riba! Istraživači se nadaju da će se ta nova tehnologija u budućnosti moći primjenjivati u ribogojstvu, poljoprivredi i drugim gospodarskim djelatnostima.

_________________
  Go down
 http://ruzabela.wwooww.net
Dafner
Dafner
Dafner
Dafner

: 245
: France
Registration date : 16.08.2008

: Re: Bioloska plastika   21/9/2008, 00:13

:
Sluša li svijet upozorenja?
Premda je Expo naglasio koliko je važno obratiti pažnju na mudrost prirode, svijet to uglavnom ne čini. Neznanje, pohlepa i korupcija nadjačavaju glas onih koji se bore za zaštitu prirode. Zbog toga je Zemlja postala Izmučeni planet, kao što je pisalo u natpisu kraj jednog izloška. No čak ni oni koji se bore za vrlo plemenite ciljeve nemaju pouzdana rješenja za probleme čovječanstva i Zemljine ekološke probleme. Biblija pokazuje da ljudi nemaju dovoljno znanja i mudrosti da bi sami riješili te probleme (Jeremija 10:23). No situacija nipošto nije beznadna.

:
Zašto to možemo reći?

Iz Biblije doznajemo da će se naš Stvoritelj, koji je daleko mudriji od bilo kojeg drugog živog bića, umiješati u zbivanja na Zemlji i neće dozvoliti da ljudi unište ono što je on stvorio (Otkrivenje 4:11; 11:18). Još malo i zloga više neće biti. (...) A krotki će posjedovati zemlju i uživat će u obilju mira, piše u Psalmu 37:10, 11. Naravno da je mudro posvećivati pažnju prirodi, no puno je mudrije posvećivati pažnju onome što nam poručuje naš Stvoritelj, a to možemo činiti tako da čitamo njegovu Riječ, Bibliju, i primjenjujemo je u svom životu (2. Timoteju 3:16). Svi koji to čine doživjet će vrijeme kada će naš bolestan planet biti potpuno izliječen i pretvoren u raj (Luka 23:43).

_________________
  Go down
 http://ruzabela.wwooww.net
Sponsored content
: Re: Bioloska plastika   

  Go down
 
Bioloska plastika
  
1 of 1

Permissions in this forum:
PRIRODA NAS DRAGULJ :: PRIRODA I DRUGE TEME :: PRIRODA I ZAKON PRIRODE-