Priroda je za sve nas nesto izuztno i sto je neophodno za nas zivot. Priroda je deo naseg zivota i kao mi nje. Podelimo osecaje i shvatanje, znanje koje smo prikupili u nasoj prirodi, i upoznajmo se sa Autorom svega toga , koji je s'ljubavlju dao.
 
HomezdravljeCalendarGalleryFAQ/

Share | 
 

 Obitelj bez oca

Go down 
Stefanie

Stefanie

: 27
: Austrija
Registration date : 30.08.2008

: Obitelj bez oca   3/9/2008, 23:49

:
Obitelj bez oca izlaz ipak postoji

AKO se sadašnji trendovi nastave, obitelj bez oca uskoro će postati norma. U izvještaju američkog Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi stoji: Djeca koja su odrasla sa samohranim roditeljem obično imaju slabije ocjene, više problema u ponašanju te više kroničnih bolesti i psihičkih poremećaja. (...) Kod one koja odrastu u obitelji sa samohranom majkom prije će doći do trudnoća tinejdžerki, napuštanja srednje škole [i] zatvaranja.

Stoga ne čudi što stručnjaci na polju društvenih znanosti, savjetnici za obiteljske odnose, pedagozi, pa čak i političari, očajnički traže načine na koje bi zaustavili taj razarajući trend. Održavaju se veliki sastanci za muškarce kako bi im se usadio ponos jer mogu biti očevi i kako bi se ojačala privrženost muškarca obitelji. Knjige o očinstvu preplavile su tržište. Čak se ulažu napori da bi se očeve prisililo na izvršavanje svoje odgovornosti. U Sjedinjenim Državama očeve neplatiše kažnjavaju suci, napada ih se u televizijskim talk show emisijama, a čak ih se izlaže javnom ruglu. No, ti su napori urodili slabim rezultatima.
:

Provizorna rješenja

Provizorna rješenja mogu jednako tako davati dvojake rezultate. Naprimjer, razvedena se žena može na brzinu udati, nadajući se da će tako njena djeca imati novog oca. No iako ponovno stupanje u brak može imati svojih prednosti, može doći i do problema. Djeca ponekad oklijevaju prihvatiti nekog novog za svog oca. Ponekad to nikada i ne učine. Jedna je studija otkrila da je gotovo dvije trećine žena koje su živjele s očuhom ili maćehom napustilo dom prije 19. godine (...), za razliku od 50% žena iz cjelovitih obitelji. Čak i u uspješnim obiteljima s pastorčadi ponekad je potrebno nekoliko godina da bi djeca prihvatila očuha.

Slično tome, ne postoje provizorna rješenja za probleme s kojima se suočavaju trudne tinejdžerke. Abortus, naprimjer, predstavlja kršenje Božjeg zakona i od mlade žene zahtijeva da zatomi svoju duboku samilost prema sićušnom životu koji se razvija u njoj (2. Mojsijeva 20:13; 21:22, 23; Psalam 139:14-16; usporedite 1. Ivanovu 3:17). Kako bi to moglo proći bez emocionalnih ožiljaka? Mnogi smatraju da je humanije dijete dati na usvajanje, ali i to ostavlja emocionalne ožiljke kako na majku tako i na dijete.

Ne, provizorna rješenja nisu izlaz za obitelj bez oca. Sadašnji trendovi u obiteljima zaustavit će se samo ako su ljudi spremni učiniti korjenite promjene u svom razmišljanju, stavovima, ponašanju i moralu. Potrebno je nešto više od pompoznih govora i popularne psihologije da bi se ljude motiviralo da načine takve velike promjene. To nešto više nalazi se u Božjoj Riječi, Bibliji. Uostalom, sam Bog je utemeljio obiteljsko uređenje (Efežanima 3:14, 15). On zna bolje od bilo koga drugoga što djeca trebaju.
   Go down
  http://prirodaimi.forumsc.net/profile.forum?mode=register&
Stefanie

Stefanie

: 27
: Austrija
Registration date : 30.08.2008

: Re: Obitelj bez oca   3/9/2008, 23:50

:
Biblijska načela pomažu obiteljima da izdrže

No, može li Biblija uistinu pomoći djeci koja nemaju jednog roditelja? Nije li njima nanesena tolika šteta da ju je nemoguće ispraviti? Ne, nije. Na početku ovog članka citirali smo izvještaj američke vlade koji navodi mnoge rizike s kojima se ta djeca suočavaju. Usprkos šokantnim riječima, izvještaj je zaključio: Iako dokazi dosljedno ukazuju na sve veći rizik, istraživanje pokazuje i to da se većina djece u obiteljima sa samohranim roditeljem razvija normalno. Da, štetne posljedice života bez oca mogu se izbjeći ili barem umanjiti. To je naročito slučaj ako se u odgajanju djece primjenjuju biblijska načela.

To zahtijeva naporan rad samohranog roditelja što na prvi pogled može izgledati preteško. No ako se nalazite u takvoj situaciji, možete se naučiti u potpunosti oslanjati na Jehovu Boga (Priče Salamunove 3:1, 2).

Neke kršćanke u biblijska vremena suočile su se s bolnim situacijama, naprimjer bile su udovice. Biblija o takvima kaže: Žena koja je stvarno udovica i koja je ostala bez sredstava za život polaže nadu u Boga i ustraje u usrdnom moljenju i molitvama noć i dan (1. Timoteju 5:5).

Ne zaboravite da je Jehova sebe nazvao ocem dječacima bez oca (Psalam 68:5, NS). Budite sigurni da će podržati bogobojaznu ženu u naporima koje ona ulaže u odgajanje djece.

Bitan način na koji možete pomoći djeci da odrastu u uravnotežene, zrele odrasle osobe je to da s njima redovito proučavate Bibliju (5. Mojsijeva 6:6-9). Među Jehovinim svjedocima mnogi samohrani roditelji koriste biblijske publikacije koje su pisane baš za mlade, kao što je knjiga Pitanja mladih djelotvorni odgovori. Informacije koje ona sadrži pomažu mladima da se drže moralnih mjerila koja im mogu pomoći da ne ponove greške svojih roditelja.


Dok upoznavaju Jehovu Boga, djeca uviđaju da imaju nebeskog Oca koji se veoma brine za njih (Psalam 27:10). To im omogućava da izađu na kraj s osjećajem napuštenosti. Jedna djevojčica iz Velike Britanije, čiji su se roditelji razišli, prisjeća se: Čitavo vrijeme mama je u mene usađivala potrebu za molitvom i potpunim oslanjanjem na Jehovu. To nam je pomoglo da izdržimo.
   Go down
  http://prirodaimi.forumsc.net/profile.forum?mode=register&
Stefanie

Stefanie

: 27
: Austrija
Registration date : 30.08.2008

: Re: Obitelj bez oca   3/9/2008, 23:51

:
Sačuvati vezu između roditelja i djeteta

Biblija jasno pokazuje da dijete mora poštivati kako majku tako i oca (2. Mojsijeva 20:12). A razvod ne prekida vezu između oca i djeteta. Iako bivši muž možda više ne živi sa svojom obitelji, djeca i dalje mogu izvlačiti korist iz srdačnog odnosa s njim. Problem je u tome što majka možda osjeća ljutnju prema njemu i ne želi da on ima bilo kakve veze s djecom. Kako se majka može boriti s tim osjećajima?

Biblija daje dobar savjet kad upozorava: Pazi se da te bijes ne namami na pakosna [djela] (...). Čuvaj se da se ne obratiš na ono što je štetno (Job 36:18-21, NS).

Istina, nije lako lijepo govoriti o nekome tko te povrijedio ili napustio. No upitaj se: Može li kćerka naučiti vjerovati muškarcu ako joj se stalno govori koliko je njen otac loš?

Može li sin postati stabilna, muževna ličnost ako ga se kažnjava riječima: Isti si otac? Mogu li djeca imati zdrav stav prema autoritetu ako ih se uči da preziru oca ili ih se nagovara da se uopće ne viđaju s njim? Očito, potkopavati odnos svoje djece s ocem djeluje štetno.

Možda ćete se iznenaditi kad saznate da Biblija ne osuđuje ispravnu srdžbu. Gnjevite se, kaže Biblija, ali ne griješite (Efežanima 4:26).

Nije grijeh biti ljut, već dozvoliti da nama ovlada srdžba, gnjev, zloća, pogrdan govor (Kološanima 3:Cool. Zato nemojte pred djecom vrijeđati oca. Ako imate potrebu izraziti svoje frustracije, slijedite biblijski prijedlog da podijelite brigu, ali nemojte to činiti sa svojom djecom već s nekim drugim možda s prijateljem u kojeg imate povjerenja (Priče Salamunove 12:25). Pokušajte zadržati pozitivan stav i nemojte živjeti u prošlosti (Propovjednik 7:10). Time ćete uvelike smanjiti svoj gnjev.
   Go down
  http://prirodaimi.forumsc.net/profile.forum?mode=register&
Stefanie

Stefanie

: 27
: Austrija
Registration date : 30.08.2008

: Re: Obitelj bez oca   3/9/2008, 23:52

I na koncu, zapamtite da Biblija zapovijeda djetetu da poštuje svog oca čak i ako očevo vladanje nije primjerno (Efežanima 6:2, 3). Stoga pokušajte pomoći svojoj djeci da realno gledaju na očeve mane.

Jedna mlada žena koja je odrasla u razorenoj obitelji kaže: Oca sam prihvatila tek kad sam na njega počela gledati objektivno kao na čovjeka koji čini greške, koji je nesavršen. Potičući djecu da poštuju oca, pomažete im da razviju zdrav stav prema vašem roditeljskom autoritetu!

Važno je i da ne zamaglite granice između vas i djece. Ona su i dalje pod naukom svoje majke (Priče Salamunove 1:Cool. Sin se može osjećati preopterećeno ako se od njega očekuje da bude glava kuće. Jednako tako, kćerki može biti veoma teško ako mora služiti kao osoba kojoj se majka povjerava. Djeci mora biti jasno da ste vi roditelj i da ćete se brinuti za njih a ne obratno. (Usporedite 2. Korinćanima 12:14.) Ako su sigurna u to, mogu se osjećati zaštićeno, iako situacija u obitelji nije idealna.

:
Surogat očevi
Što ako na oca uopće ne treba računati? Stručnjaci kažu da će djeci koristiti muško društvo. Iako zanimanje puno ljubavi koje ujak ili susjed pokazuju za dijete može dobro doći, ono će naročito izvući korist iz zdravog muškog društva koje se može naći u kršćanskoj skupštini. Isus je obećao da će skupština biti kao obitelj koja pruža podršku (Marko 10:29, 30).

U biblijska vremena mladi je Timotej izrastao u izvrsnog Božjeg čovjeka, i to bez podrške oca vjernika. Biblija veliku zaslugu za to pripisuje njegovoj majci i baki koje su pokazivale veliku ljubav (Djela apostolska 16:1; 2. Timoteju 1:1-5). Međutim, koristilo mu je i druženje s jednim kršćanskim muškarcem apostolom Pavlom. Pavao je Timoteja nazvao svojim ljubljenim i vjernim djetetom u Gospodinu (1. Korinćanima 4:17).

Slično je i danas, kad se Jehovine svjedoke ohrabruje da slijede biblijski savjet da se brinu za siročad i udovice (Jakov 1:27). Potiče ih se da izbavljaju dječake bez oca tako da pokazuju iskreni, uravnoteženi interes za njih (Job 29:12, NS). Mlada žena imenom Annette sjeća se izgrađujućeg zanimanja koje je jedan kršćanski starješina pokazivao za nju kad je bila mala i kaže: Bio je jedina osoba koja mi je mogla zamijeniti oca.

:
Pronalaženje izlaza

Ta načela mogu pomoći djeci bez oca da budu uspješna. Unatoč svom teškom djetinjstvu, ona mogu postati kako uravnoteženi, produktivni odrasli tako i vjerni, predani roditelji puni ljubavi.

Pa ipak, uvijek je bolje spriječiti nego liječiti. Uostalom, izlaz za obitelj bez oca može se pronaći samo ako se muškarci i žene obavežu da će u svom životu primjenjivati ono što stoji u Bibliji naprimjer da će slijediti biblijsku zabranu da imaju spolne odnose prije braka i ostala biblijska mjerila koja se odnose na muževe i žene (1. Korinćanima 6:9; Efežanima 5:21-33).

Danas mnoga djeca imaju oca u kući, a ipak se može reći da su bez oca. Jedan stručnjak za odnose unutar obitelji tvrdi: Najveći problem s kojim se (...) djeca danas suočavaju je to što roditelji ne provode vrijeme s njima i ne poklanjaju im pažnju. Božja Riječ otvoreno govori o tome.

Ona očevima u vezi s djecom zapovijeda: Podučavajte ih i ispravljajte jer je to kršćansko odgajanje (Efežanima 6:4, New English Bible; Priče Salamunove 24:27, NS). Kad očevi slijede biblijske savjete, djeca se ne moraju bojati da će biti napuštena.

Pa, je li realno očekivati da će ljudi početi masovno primjenjivati biblijska načela? Ne baš (Matej 7:14). No Jehovini svjedoci pomogli su milijunima da pronađu sreću u obiteljskom životu putem proučavanja Biblije. Točno je da Biblija upozorava da će svi bračni parovi imati nevolju u tijelu zbog nesavršenosti (1. Korinćanima 7:28).

No oni koji uistinu poštuju Božju Riječ nastoje riješiti svoje probleme, a ne se razvesti čim nešto ne ide kako treba. Istina je da ima situacija kad kršćanin može s pravom razmišljati o razdvajanju ili čak o razvodu (Matej 5:32). Međutim, budući da znaju kako to može utjecati na njihovu djecu, kršćani će tražiti načine da spase brak, ako je to ikako moguće.

Slijeđenje biblijskih načela može učiniti daleko više nego samo trenutno spasiti vašu obitelj. Svima vam može omogućiti da živite vječno! Isus je rekao: Ovo znači vječni život: da usvajaju spoznaju o tebi, jedinom pravom Bogu, i o onome koga si poslao, Isusu Kristu (Ivan 17:3).

Čitanje i primjenjivanje savjeta iz Božje Riječi jedan je od najboljih načina da budete sigurni da će vaša obitelj zauvijek ostati u punom broju.
   Go down
  http://prirodaimi.forumsc.net/profile.forum?mode=register&
Sponsored content
: Re: Obitelj bez oca   

   Go down
 
Obitelj bez oca
   
1 of 1

Permissions in this forum:
PRIRODA NAS DRAGULJ :: ZDRAVLJE :: SVAKODNEVNE POTREBE, FAMILIJA.-