Priroda je za sve nas nesto izuztno i sto je neophodno za nas zivot. Priroda je deo naseg zivota i kao mi nje. Podelimo osecaje i shvatanje, znanje koje smo prikupili u nasoj prirodi, i upoznajmo se sa Autorom svega toga , koji je s'ljubavlju dao.
 
HomezdravljeCalendarGalleryFAQ/

Share | 
 

 Cijeniti zene i njihov rad

Go down 
Lydia
Lydia
Lydia
Lydia

: 143
: Austrija
Registration date : 16.08.2008

: Cijeniti zene i njihov rad   3/9/2008, 23:18

Cijeniti žene i njihov rad

PRIJE tri tisuće godina čovjek imenom Lamuel dao je divan opis vrsne žene. On je zabilježen u Bibliji u Pričama Salamunovim u 31. poglavlju. Žena čije je vrijednosti uzvisivao bila je sigurno vrlo zaposlena. Brinula se za svoju obitelj, trgovala na tržnici, kupovala i prodavala zemlju, izrađivala odjeću za članove svog kućanstva i radila na polju.

Tu se ženu cijenilo. Sinovi njezini blagosiljaju je; muž njezin hvali je. Takva supruga pravo je blago. Biblija kaže da vrijedi daleko više nego rubini (Priče Salamunove 31:10-28, New International Version).

Od Lamuelovog vremena posao žena postao je svakako složeniji. Njihova uloga u 20. stoljeću često zahtijeva da istovremeno budu supruge, majke, njegovateljice, učiteljice, hraniteljice i farmeri. Bezbroj žena čini herojske žrtve samo da bi svojoj djeci osigurale dovoljno hrane. Zar i sve te žene ne zaslužuju cijenjenje i hvalu?
:

Žene kao hraniteljice

Danas više ženâ nego ikad mora raditi izvan kuće da bi pomogle u izdržavanju svoje obitelji ili da bi same izdržavale svoju obitelj. Knjiga Women and the World Economic Crisis spominje izvještaj u kojem je stajalo: Kućanski posao nije jedini posao koji obavljaju žene. Postoji relativno malo žena, bilo gdje u svijetu, koje mogu reći da su samo kućanice. A posao koji obavljaju žene rijetko kad je privlačan. Iako časopisi i televizijske sapunice možda prikazuju žene kao direktorice u luksuzno uređenim uredima, realnost se obično vrlo razlikuje od toga. Ogromna većina žena u svijetu mnogo i naporno radi za skromnu plaću.

Stotine milijuna žena radi na polju, uzgaja kulture, brine se za male obiteljske parcele ili uzgaja stoku. Ovakav posao često slabo ili nikako plaćen prehranjuje polovicu svijeta. U Africi 70 posto hrane uzgoje žene, u Aziji se ta brojka kreće između 50 i 60 posto, a u Latinskoj Americi iznosi 30 posto, izvještava se u knjizi Women and the Environment.

Kada žene pak imaju plaćeni posao obično zarađuju manje nego muški radnici, i to samo zato što su žene. Ovakva diskriminacija naročito teško pada majkama koje same hrane svoju obitelj, a u toj ulozi nalazi se sve više i više žena. U izvještaju Ujedinjenih naroda procjenjuje se da između 30 i 50 posto svih kućanstava u Africi, na Karibima i u Latinskoj Americi ovisi o ženi kao o svom glavnom zbrinjavatelju. Ali čak i u razvijenim zemljama sve veći broj žena mora preuzeti glavnu ulogu u zbrinjavanju obitelji.

Siromaštvo u seoskim područjima u većini zemalja u razvoju ubrzava ovaj trend. Muž koji se neprestano bori da bi prehranio svoju obitelj možda odluči da se preseli u obližnji grad ili čak u drugu zemlju da bi našao posao. Svojoj supruzi ostavlja na brigu obitelj. Ako uopće uspije pronaći posao, onda može slati novac svojoj obitelji. No unatoč njegovim dobrim namjerama, to obično ne potraje dugo. Obitelj koju je ostavio za sobom možda potone u još dublje siromaštvo, pa sav teret brige za obitelj sada padne na majku.

Ovaj začarani krug, prikladno opisan kao feminizacija siromaštva, navaljuje ogromno breme na milijune žena. Kućanstva u kojima su žene predvodnici, a čiji ukupan broj u svijetu iznosi otprilike jednu trećinu, imaju daleko više izgleda da budu siromašna nego ona u kojima je predvodnik muškarac, i broj takvih kućanstava sve se više povećava, objašnjava se u knjizi Women and Health. Ali koliko god da je težak taj zadatak, zbrinjavanje vlastite obitelji nije jedini izazov s kojim se žene suočavaju.
  Go down
 http://ruzabela.wwooww.net
Lydia
Lydia
Lydia
Lydia

: 143
: Austrija
Registration date : 16.08.2008

: Re: Cijeniti zene i njihov rad   3/9/2008, 23:19

:
Majke i učiteljice

Majka se također mora brinuti za emocionalnu dobrobit svoje djece. Njena je uloga presudna u pomaganju djetetu da nauči što su to ljubav i nježnost pouke koje su možda jednako tako važne kao i zadovoljavanje njegovih fizičkih potreba. Da bi se dijete razvilo u uravnoteženu odraslu osobu, potrebna mu je topla, sigurna sredina dok odrasta. Opet je majčina uloga u tome presudna.

U knjizi The Developing Child, Helen Bee piše: Osjećajan roditelj brine za dijete, ispoljava nježnost, djetetove potrebe često ili redovito stavlja na prvo mjesto, pokazuje oduševljenje za djetetove aktivnosti te s puno pažnje i osjećaja reagira na djetetove emocionalne potrebe. Djeca kojima je brižna majka pružila takvu toplinu svakako bi trebala pokazivati cijenjenje za to (Priče Salamunove 23:22).

Mnoge majke dojenjem posreduju djetetu toplinu od samog rođenja. Majčino je mlijeko, naročito u siromašnim kućanstvima, neprocjenjiv dar koji majka može dati svom novorođenčetu. Zanimljivo je da je u Bibliji apostol Pavao srdačnu naklonost koju je gajio prema kršćanima u Solunu usporedio s naklonošću dojilje koja njeguje svoju djecu (1. Solunjanima 2:7, 8, Šarić).

Pored toga što hrani i brine se za svoju djecu, majka je često i njihov glavni učitelj. Slušaj, sine, nastavu oca svojega, i ne ostavljaj nauke matere svoje, savjetuje Biblija, posredno ukazujući na opsežnu ulogu koju majka ima u poučavanju svoje djece (Priče Salamunove 1:Cool. Uglavnom su to majka ili baka koje strpljivo uče dijete govoriti, hodati i obavljati kućanske poslove, kao i bezbroj drugih stvari.

:
Izrazito potrebna suosjećajnost

Jedan od najvećih darova koje žene mogu dati svojim obiteljima jest suosjećajnost. Kad se član obitelji razboli, majka preuzme i ulogu njegovateljice, pored svih ostalih odgovornosti koje ima. Žene su ustvari te koje su u svijetu u najvećoj mjeri zadužene za zdravstvenu njegu, objašnjava knjiga Women and Health.

Suosjećajnost majke može je čak motivirati da manje jede kako njena djeca ne bi oskudijevala u hrani. Istraživači su otkrili da neke žene smatraju kako dovoljno jedu iako su pothranjene. Toliko su navikle davati veći dio obroka svom suprugu i djeci da dokle god mogu raditi, smatraju da dovoljno jedu.

Ponekad se ženina suosjećajnost očituje u brizi za mjesni okoliš. Njoj je okoliš važan, budući da ona jednako pati kada zemlja uslijed suša, širenja pustinja i krčenja šuma postaje sve siromašnija. U jednom gradu u Indiji žene su se razgnjevile kad su saznale da je jedna pilana odlučila posjeći oko 2 500 stabala u obližnjoj šumi. Ženama je to drveće bilo potrebno za hranu, ogrjev i stočnu hranu. Kad su stigli drvosječe, žene su ih već tamo čekale držeći se za ruke, formirajući krug oko drveća da bi ga zaštitile. Ako želite posjeći ovo drveće morat ćete najprije nama odsjeći glave, rekle su žene drvosječama. Šuma je bila spašena.
  Go down
 http://ruzabela.wwooww.net
Lydia
Lydia
Lydia
Lydia

: 143
: Austrija
Registration date : 16.08.2008

: Re: Cijeniti zene i njihov rad   3/9/2008, 23:21

:
Dajte joj nagradu koju zaslužuje

Bez obzira na to da li je u ulozi hraniteljice, majke, učiteljice ili suosjećajne osobe, žena zaslužuje poštovanje i priznanje kako za sebe tako i za svoj rad. Mudri čovjek Lamuel, koji je tako uzvišeno govorio o vrsnoj ženi, izrazio je cijenjenje i za njen posao i za njen savjet. Ustvari, Biblija objašnjava da je njegova poruka bila uglavnom plod poduke koju mu je pružila njegova majka (Priče Salamunove 31:1). Lamuel je bio uvjeren da savjesnu suprugu i majku ne bi trebalo olako shvaćati. Dajte joj nagradu koju zaslužuje, napisao je. Njena joj djela donose hvalu (Priče Salamunove 31:31, NIV).

Međutim, kad je Lamuel ovo zabilježio, takvi stavovi nisu bili tek odraz ljudskog razmišljanja. Oni su zabilježeni u Bibliji, a ona je Božja Riječ. Sve je pismo od Boga dano (2. Timoteju 3:16). Ti nazori odražavaju gledište Svemoćnog Boga o ženama, budući da je Bog nadahnuo te odlomke u Bibliji za našu poduku.

Osim toga, Božja nadahnuta Riječ navodi da bi muževi trebali svojim ženama iskazivati poštovanje (1. Petrova 3:7, St).

A u Efežanima 5:33 mužu je zapovjeđeno: Svaki da ljubi onako svoju ženu kao i sebe samoga. Doista, u Efežanima 5:25 kaže se sljedeće: Muževi! ljubite svoje žene kao što i Kr[i]st ljubi crkvu, i sebe predade za nju.

Da, Krist je pokazao takvu ljubav za svoje sljedbenike da je bio spreman umrijeti za njih. Kakav je on samo divan, nesebičan primjer za muževe! A mjerila koja je Isus naučavao i po kojima je živio odražavala su Božja mjerila, koja su zabilježena u Bibliji za našu korist.

Ipak, unatoč tome što se na mnogim područjima snažno naprežu, mnoge žene rijetko kad dobiju pohvalu za ono što čine. No kako mogu već danas poboljšati svoje životne okolnosti? I, da li postoji ikakva mogućnost da će se stavovi prema njima promijeniti? Kakvi su budući izgledi za žene?

:
Tri načina kako žena može poboljšati svoje životne okolnosti

Obrazovanje.

U svijetu živi oko 600 milijuna nepismenih žena a većina njih nikad nije imala priliku da se školuje. Možda i vi sami nemate neko veliko obrazovanje, no to ne znači da se ne možete sami obrazovati. To nije jednostavno, ali mnoge su žene u tome uspjele. Religiozni razlozi mogu igrati važnu ulogu u motiviranju odraslih da se opismene, objašnjava knjiga Women and Literacy. Mogućnost da sami čitate Bibliju lijepa je nagrada za to što ste naučili čitati. No postoje i mnoge druge prednosti.

Pred majkom koja je pismena ne samo da stoje bolji ekonomski izgledi već je i u mogućnosti usvojiti dobre zdravstvene navike. Na primjeru indijske države Kerala na izrazit se način može uočiti kakva je korist od pismenosti. Iako je ovo područje ispod prosjeka u pogledu prihoda, 87 posto žena u toj državi je pismeno. Zanimljivo je da je u toj istoj državi mortalitet dojenčadi pet puta niži nego u ostalim dijelovima Indije; žene u prosjeku žive 15 godine duže, a sve djevojčice pohađaju školu.

Prirodno je da pismena majka potiče svoju djecu na učenje što nije mala stvar. Obrazovanje djevojčica odlična je investicija. Ništa drugo nema takvu moć da unaprijedi obiteljsko zdravlje te unaprijedi život samih žena, zapaža se u The State of the Worlds Children 1991, publikaciji Fonda Ujedinjenih naroda za pomoć djeci (UNICEF). Nema dvojbe da će vam vještina pisanja i čitanja pomoći da budete bolja majka te da bolje zbrinjavate svoju obitelj.
  Go down
 http://ruzabela.wwooww.net
Lydia
Lydia
Lydia
Lydia

: 143
: Austrija
Registration date : 16.08.2008

: Re: Cijeniti zene i njihov rad   3/9/2008, 23:21

Zdravlje.

Kao majka morate voditi brigu o sebi, naročito ako ste trudni ili dojite dijete. Možete li poboljšati svoju ishranu? Gotovo dvije trećine trudnih žena u Africi kao i u južnoj i zapadnoj Aziji ima kliničke simptome anemije. Osim što vam oduzima energiju, anemija povećava opasnosti koje su povezane s porođajem te čini osobu podložnijom napadima malarije.

Ako vam je možda teško nabaviti meso ili ribu zbog skromne ponude ili visokih cijena, možda su vam dostupna jaja i voće ili povrće, bogato željezom. Ne dozvolite da vas praznovjerje odvrati od konzumiranja hranjive hrane i ne dozvolite da vas mjesni običaji liše vašeg dijela obiteljskog obroka.

Dojenje je zdravo ne samo za vaše dijete već i za vas. Majčino mlijeko je jeftinije, higijenskije i hranjivije od bilo kakve zamjene. UNICEF procjenjuje da bi godišnje milijun djece moglo biti spašeno od smrti ako bi majke dojile bebe prvih četiri do šest mjeseci njihova života. Naravno, ako majka ima zaraznu bolest za koju je poznato da se može prenijeti putem njenog mlijeka, onda bi dijete trebalo hraniti na neki drugi način koji mu ne bi ugrožavao zdravlje.

Pobrinite se da se vaš dom dobro provjetrava ako kod kuće kuhate na otvorenoj vatri. Izlaganje dimu i otrovnim plinovima koji se stvaraju prilikom kuhanja predstavlja vjerojatno najozbiljniji profesionalni zdravstveni rizik koji je danas poznat, upozorava knjiga Women and Health.

Nemojte pušiti duhan, koliko god sredina vršila pritisak na vas. Reklame za cigarete, kojih ima na svakom koraku u zemljama u razvoju, ciljaju na žene, pokušavajući ih uvjeriti da je pušenje profinjena navika. A to ni izbliza nije istina. Pušenje šteti vašoj djeci i može vas usmrtiti. Procjenjuje se da kod četvrtine svih pušača ovisnost o duhanu na koncu dovede do smrti. Osim toga, stručnjaci upozoravaju da su izrazito velike šanse da osoba koja prvi put zapali cigaretu postane duhanski ovisnik.
  Go down
 http://ruzabela.wwooww.net
Lydia
Lydia
Lydia
Lydia

: 143
: Austrija
Registration date : 16.08.2008

: Re: Cijeniti zene i njihov rad   3/9/2008, 23:23

Higijena.

Vaš primjer i vaš savjet u pogledu higijene presudni su za zdravlje vaše obitelji. Publikacija Facts for Life navodi sljedeće osnovne korake za održavanje dobre higijene:

Perite ruke sapunom i vodom nakon bilo kakvog kontakta s izmetom i prije diranja hrane. Pobrinite se da vaša djeca peru ruke prije jela.

Koristite zahod i držite ga u čistom stanju i pokrivenog. Ako vam nije moguće da imate zahod, vršite nuždu što je god moguće dalje od kuće i odmah zakopajte izmet. (Usporedite 5. Mojsijevu 23:12, 13.)

Nastojte koristiti čistu vodu za kućanske potrebe. Da biste imali čistu vodu, držite bunare pokrivene i koristite čiste posude za nošenje vode.

Ako vam nije dostupna čista voda za piće, prokuhajte vodu i pustite da se ohladi prije nego što je pijete. Iako neprokuhana voda možda izgleda čista, ona ipak može biti zaražena.

Zapamtite da postoji puno veća mogućnost da se termički neobrađenom hranom prenese neka zaraza. Namirnice koje se jedu sirove trebalo bi oprati prije jela i potom ih što prije pojesti. Druge vrste namirnica trebalo bi dobro skuhati ili ispržiti, naročito meso i perad.

Držite hranu čistom i pokrivenom tako da je insekti i životinje ne mogu kontaminirati.

Spaljujte ili zakopavajte kućanske otpatke.


U nekim zemljama vlada praznovjerje da žene ne bi trebale jesti ribu, jaja ili piletinu tijekom trudnoće, iz straha da ne bi naudile svom nerođenom djetetu. Ponekad običaj zahtijeva od žena da jedu ostatke hrane koji su ostali nakon što su muškarci i dječaci pojeli obrok.

Jehovini svjedoci organiziraju besplatne razrede za opismenjivanje kao dio svog opsežnog biblijskog obrazovnog programa.
  Go down
 http://ruzabela.wwooww.net
Sponsored content
: Re: Cijeniti zene i njihov rad   

  Go down
 
Cijeniti zene i njihov rad
  
1 of 1

Permissions in this forum:
PRIRODA NAS DRAGULJ :: ZDRAVLJE :: SVAKODNEVNE POTREBE, FAMILIJA.-