Priroda je za sve nas nesto izuztno i sto je neophodno za nas zivot. Priroda je deo naseg zivota i kao mi nje. Podelimo osecaje i shvatanje, znanje koje smo prikupili u nasoj prirodi, i upoznajmo se sa Autorom svega toga , koji je s'ljubavlju dao.
 
HomezdravljeCalendarGalleryFAQ/УпутствоТражиРегиструј сеПриступи

Share | 
 

 KRALJICA SVIH REKA

Go down 
АуторПорука
Vanja
Vanja
Vanja
Vanja

Број порука : 138
Локација : Belgija
Registration date : 16.08.2008

ПорукаНаслов: KRALJICA SVIH REKA   1/9/2008, 01:49

Цитат :
KRALJICA SVIH REKA
U periodu od XII do XIV veka centralna i lokalna vlast u Francuskoj bile su u neprestanom sukobu. Na račun naroda "lokalci" su se bogatili, gradili velelepne dvorce u blizini reke Loare, za koju kažu da je bila kraljica koju su obožavali svi kraljevi. Sledeći sliv najduže reke u Francuskoj došli smo do Doline kraljeva u kojoj se nalazi čak trideset šest dvoraca, palata i utvrđenja. Iako nisu daleko jedan od drugog, svi dvorci se razlikuju, građeni su u raznim epohama i nisu imali istu svrhu. Neki su služili za lov, drugi za zabavu ili kao letnje rezudencije itd.
Цитат :

GRANIČNA TVRĐAVA
Stižemo u grad Anže, prestonicu nekadašnje grofovije. Nalazi se između reke i brda na čijem vrhu dominira tvrđava iz XIII veka. Prvobitno je služila kao granična postaja, ima sedamnaest kula i jedinstvenu kolekciju srednjovekovnih tapiserija izvanredno očuvanih boja. Prošli smo kroz centar grada i smestili se u starinski hotel čija unutrašnjost podseća na dvorac. U udobnim zlatasto-srebrnim sobama s kitnjastim ukrasima - i mi se pomalo osećamo carski. Anže ću pamtiti po gotskoj katedrali "Sent Moris" iz XII veka, s prelepim vitražima, koja se nalazi na vrhu strmih stepenica, sa krstom koji stremi ka nebu.
Цитат :

ELITA U SOMIRU
Dvadeset kilometara dalje otkrivamo Somir. On je bio glavni centar srednjovekovnog protestantizma u Francuskoj. Kraljevska porodica dinastije Valoa nije imala muškog potomka i krunu je nasledio njihov daleki rođak Anri IV, grof od Navare iz dinastije Burbon. Bio je prvi protestant koji je vladao zemljom. Učen i progresivan, osnovao je univerzitete i doveo najpoznatije profesore iz sveta, tako da je Somir važio za grad aristokratije. Penjemo se dalje strmim vijugavim putem, ispod nas ostaju somirski krovovi, sivi i špicasti. Stižemo na travnatu zaravan. Na postolju nekadašnjeg utvrđenja uzdiže se "lebdeći" dvorac Somir. Blistavo beo i minijaturan, služio je uglavnom za dvorske zabave.

_________________
Назад на врх Go down
Погледај профил корисника http://ruzabela.wwooww.net
Vanja
Vanja
Vanja
Vanja

Број порука : 138
Локација : Belgija
Registration date : 16.08.2008

ПорукаНаслов: Re: KRALJICA SVIH REKA   1/9/2008, 01:50


Цитат :
BAMBUS U EVROPI
Polako prilazimo prelepom dvorcu Ise. Prolazimo kroz njegov prekrasan vrt, staza vodi uzbrdo, prema gorostasnim stablima, čije razranate krošnje delimično zatvaraju kule Uspavane Lepotice, glavne ličnosti bajke Šarla Peroa, koji je svoju junakinju smestio baš u ovu idiličnu palatu da sniva svoj stogodišnji san.
Ise, dvorac bledožute boje, sagradila je u XV veku plemićka porodica Bižej. Danas je samo muzej sa bogato opremljenim odajama. Bajka o uspavanoj lepotici prija uhu - a sve što nas okružuje praznik je za oko. Puni utisaka spuštamo se prema glavnoj kapiji. Zastajem pored nečeg neočekivanog - pred nama je mlada bambusova šuma. Zar bambus u Evropi, čudimo se glasno.
Цитат :

STRAŠILA U FRAKU
Putujemo za Loš. Krenuli smo ujutro i prošli kroz nekoliko sela. Bila su prazna, izuzev jednog dečaka na biciklu - ni u jednom nismo sreli ni videli nikog od meštana. U dvorištima su baštenske garniture. U njima niko ne sedi, ne šiša travu, ne zaliva cveće. Nema dece, ni odraslih, ni đaka, ni seljaka... Izlazimo iz sela, oko nas su prazne njive uredno obrađene i uzorane. Na njima su jedino - strašila. Maštovito su napravljena i odevena u seljačka odela. Poneko je u varoškom, a jedno čak ima cilindar i - frak.
Kuće u ovom delu Francuske gotovo da i nemaju prozore, već su to takozvana vrata-prozori s drvenim šalonima. Temelji su od kamena i dosta visoki kao i stepenice. Taj način gradnje se zadržao, a primenjivan je zbog poplava koje su nekad bile problem. Činjenica je da narod ovde nije mnogo druželjubiv, kad završe poljske radove, vreme provode u kući. Nedeljom i četvrtkom su pijačni dani i tada se mogu videti na traktorima i automobilima kako idu do pijačnih mesta.

_________________
Назад на врх Go down
Погледај профил корисника http://ruzabela.wwooww.net
Vanja
Vanja
Vanja
Vanja

Број порука : 138
Локација : Belgija
Registration date : 16.08.2008

ПорукаНаслов: Re: KRALJICA SVIH REKA   1/9/2008, 01:54


Цитат :
TRI ŽENE
Loš se smatra jednim od najlepših francuskih gradova. Leži na obali reke Andr s tvrđavom koja se nalazi na brdu i opasana je zidinama u okviru kojih je dvorac, crkva i kula visoka trideset šest metara. Loš je bio poznat po borbama između Engleza i Francuza, po vladajućoj dinastiji Valoa i - po tri žene.

Prva je Jovanka Orleanka, koja je u vreme Šarla VII, kao sasvim mlada devojka, povela rat protiv Engleza. Kasnije je spaljena na lomači, a početkom XX veka je proglašena za sveticu. Druga je Anjes Sorel, ljubavnica kralja Šarla VIII, poznata kao veliki darodavac crkve, a ona je otrovana.

Treća je Ana Bretonska, koja je u miraz mužu Luju XII donela Bretanju, čime je francusko kraljevstvo bilo uvećano i zaokruženo. I mada su sve tri živele u različitim epohama, zajedničko im je to što je svaka, prolazeći kroz ovaj dvorac, iza sebe ostavila značajan trag.



Цитат :
MAMAC ZA PENZIONERE
Stižemo u Tur, jedan od najstarijih srednjovekovnih gradova Francuske. Da smo seli u TGV voz, razdaljinu od 240 kilometara prešli bismo za nepun sat. Klima je mnogo blaža i prijatnija nego u Parizu, a život jeftiniji (stan od 85 kvadrata košta 85.000 evra), pa se tako mnogi Parižani, a i stranci, naročito engleski penzioneri, doseljavaju u Tur.

Krstarimo ulicama grada poznatog po industriji svile. Najednom pljusnu kiša, letnja i topla. Negodujući ulećemo u jedan od restorana.
"Zdravo Jugoslavo" - pozdravlja nasmešeni vlasnik Francuz. "Moja prva amur iz vaša zemlja..." - kaže i šalje crnpurastog dečaka iz Marakeša koji nam namešta stolice oko okruglog stola postavljenog za večeru. Uz francuske specijalitete i vuvre - belo vino iz regije Turen, ostajemo sve do poslednje kapi kiše.
Цитат :

DESERT IZ BAJKE
A Vilandri je pravi desert! Dvorac izgrađen početkom XVI veka u senci je predivnih maštovitih vrtova koji ga okružuju, a prostiru se na površini od dvanaest hektara. U besprekornom parku, koji se obnavlja dva puta godišnje, između kresanog šimšira posađene su biljke čudesnih boja i vrsta.

U istom nivou, a na različim mestima, gaji se ne samo ukrasno, već i livadsko cveće, lekovite trave, povrtarske kulture, začinske i mirišljave biljke.
Vrh dvorca Vilandri je kao iz bajke - meštani nam u poverenju rekoše da u njega povremeno dolazi Uspavana lepotica - kada se probudi.

_________________
Назад на врх Go down
Погледај профил корисника http://ruzabela.wwooww.net
Vanja
Vanja
Vanja
Vanja

Број порука : 138
Локација : Belgija
Registration date : 16.08.2008

ПорукаНаслов: Re: KRALJICA SVIH REKA   1/9/2008, 02:01


Цитат :
S NOGAMA U VODI
Stižemo u pokrajinu Turen. "Dvorac s nogama u vodi", pomislih za Šenonso sagrađen u XVI veku.

S drugom obalom reke Šer povezan je mostom koji je kasnije natkriven i pretvoren u digačku elegantnu galeriju. Šenonso se smatra jednim od najlepših, a nazivaju ga još i "dvorcem velikih gospođa", jer su u njemu boravile ugledne plemićke žene. Prvu odaju ovog trospratnog zdanja krase portreti Katarine Mediči, Dijane Poatje, kraljice Margo, Marije Stjuart...

Dah prohujalih vekova prisutan je na svakom koraku dvorca Šenonso, u zidovima sa starim gravurama, u nameštaju i slikama velikih majstora među kojima je i Rubensov "Hristos sa jagnjetom".
Na drugom spratu je "soba suza" sa crnim zidovima i ornamentima u obliku kapljica vode. U kuhinjskim prostorijama je vreme zaustavljeno ispred ogromnih šporeta, širokih stolova i masivnih ormana. Ispred dvorca se nalaze dva vrta a nisko zdanje, nekadašnja štala, adaptirana je u restoran za degustaciju vina koje se i danas proizvodi i prodaje.



Цитат :
ULOGA JABUKOVAČE
Nastavljajući put prolazimo pored beskrajnih vinograda i pomno slušamo priču o piću bogova. Ukus mu zavisi od sastava zemljišta. Kažu da vina iz provincije Turen podsećaju na voće, i to cvetno (jagode, ribizle, višnje), i da tome doprinosi tlo bogato krečnjakom. Sasvim drugačiji ukus imaju vina od loze iz Anžea koja raste na podlozi od škriljaca koji mu daje izvesnu oporost i gustinu. Područje u kome se nalazimo proslavilo se "sovinjonom", "merlotom", "kaberneom". Vlasnici vinarija svoje proizvode najčešće skladište u prostranim odajama iskopanim u steni, i tu vino zri.
I kad smo već kod pića, pored francuskog konjaka i šampanjca, tu je i kalvados - rakija od jabuke. Pije se i proizvodi najviše u Normandiji gde se jedu teška jela. Gurmani u sred obroka popiju čašu - naiskap. Jabukovača će ubrzati varenje i "napraviti mesta" za sledeću količinu hrane.


_________________
Назад на врх Go down
Погледај профил корисника http://ruzabela.wwooww.net
Vanja
Vanja
Vanja
Vanja

Број порука : 138
Локација : Belgija
Registration date : 16.08.2008

ПорукаНаслов: Re: KRALJICA SVIH REKA   1/9/2008, 02:05

Цитат :
LEONARDOV GROB
Pred nama je grad Amboaz, najstariji i najživopisniji u dolini Loare. Unutrašnjost mu je drugačija od ostalih. Dekorisan je pod uticajem italijanske renesanse, a velikog udela u tome je imao Leonardo da Vinči, koga je angažovao kralj Fransoa I. Odaje nisu velike i u svakoj gori vatra u kaminu. Zapažam mnogo "oklopnika" poređanih uza zid hodnika. Za njih je bilo pogubno ako tokom sukoba padnu s konja. Ukoliko ih niko ne bi podigao - umirali su.

Na tom metalnom ratničkom odelu jedini otvori su prorezi za oči - priča kaže da je na turniru održanom u Parizu Anrija II njegov rival kopljem ubo u oko od čega je nesretnik ubrzo izdahnuo.
Izlazimo u vrt gde se nalazi nevelika kapela "Saint Hubert", u kojoj počiva Leonardo da Vinči. Laganom šetnjom iz dvorca silazimo do njegove palate Klo Lise, gde je proveo poslednje tri godine života. Umro je 1519. godine. Razgledali smo sobe gde je boravio i odaje u kojima je radio na svojim epohalnim izumima. U parku ispred palate izložena su neka od njegovih neverovatnih dela. Od dvorca Amboaz do Leonardove palate postoji tajni prolaz, napravljen da bi kralj u svako doba mogao da poseti svog prijatelja.

Цитат :
ČUDESNE STEPENICE
Vikendica od 400 soba - tako sam nazvala Šambor, velelepni grad - dvorac okružen sa 5 ha šume, jezerom i pašnjacima. Taj usamljeni zamak u divljini služio je za lov i zabavu kralja Fransoa I, koji je ovo veličanstveno renesansno izdanje, sagradio u XVI veku. Njemu je Molijer napisao i pred Lujem XIV izveo prvi put svoje delo "Građanin plemić". Penjemo se čudesnim stepenicama (pretpostavlja se da je nacrt napravio Da Viniči), po kojima dve osobe mogu silaziti ili se popeti, a da se ne susretnu. Prolazeći pored bezbroj terasa, prolaza, odaja i kula, stiže se do zaravljenog vrha odakle puca pogled u nedogled.
Цитат :

KOLAČ UNATRAŠKE
Umorni i prezasićeni istorijom, carskim prestolima, vekovima i bezbrojnim likovima, spuštamo se u gradić i istog časa uranjamo u jedan od bistroa. Neki naši saputnici su naručili L'eau de vie de prune ili - šljivovicu.
Ukus memle spirali smo čuvenom francuskom supom od luka, salatom od celera, guščijom džigericom i oradom s ljutim sosom. Čuveni "kaberne" ostavili smo za desert, kao i "tartan".

No, najpre priča o njemu. Dve sestre su u dvorskoj kuhinji pravile kolač; umesile testo, nafilovale i krenule da ga stave u rernu. Međutim, pleh im je ispao iz ruku i kolač se prevrnuo. Sestre su ga brže-bolje vratile, i tako prevrnutog ispekle. Sa strepnjom su iščekivale šta će se desiti posle ručka. Međutim, iz trpezarije su stigli glasovi da je "novi" kolač pobrao silne komplimente. Obradovane lepim vestima odlučile su da ga i u buduće peku na isti način. Tako je nastao tartan.
Цитат :

ZAUSTAVLJENO VREME
Stigli smo u Šartr, poslednji grad na našem putovanju. Poznat je po katedrali iz XII veka koja je 1979. godine uvrštena u svetsku kulturnu baštinu. Sagrađena je na ruševinama stare romanske crkve uništene u požaru, što objašnjava postojanje dva različita tornja - gotskog i romaskog. Katedrala, koja impozantnom pojavom i visinom dominira desetinama kilometara duž plodne doline, od velike je umetničke vrednosti; ima više od 2000 kipova, reljefa i vitraža koji se smatraju za najlepše u Francuskoj.
Dan je na kraju, sunce lagano zalazi iz anžujskih brežuljaka. Autobus grabi putem oivičenim idiličnom prirodom i udaljava se od široke i mirne Loare. Razmišljajući o minulim vekovima i vremenu koje kao da je zaustavljeno u varošicama i selima zbijenim oko zamkova lagano napuštamo Dolinu kraljeva.

- Glavni jezik: francuski
- Monetarna jedinica: EURO


_________________
Назад на врх Go down
Погледај профил корисника http://ruzabela.wwooww.net
Sponsored content




ПорукаНаслов: Re: KRALJICA SVIH REKA   

Назад на врх Go down
 
KRALJICA SVIH REKA
Назад на врх 
Страна 1 of 1

Permissions in this forum:Не можете одговорити на теме у овом форуму
PRIRODA NAS DRAGULJ :: PRIRODA I DRUGE TEME :: SEKCIJA ZA TEME NEPOSTOJECE NA FORUMU-
Скочи на: